Donacija vrijedne Medulićeve slike Muzeju za umjetnost i obrt

U Muzeju za umjetnost i obrt 14. srpnja 2022. godine bit će potpisan ugovor o donaciji vrijedne slike „Bogorodica s djetetom“ slavnog hrvatsko-talijanskog majstora Andrije Medulića Schiavonea. Ovo remek-djelo velikog kasnorenesansnog slikara Muzeju daruju ugledni američki Hrvat dr. Dinko Podrug i Nacionalna federacija kulturnih zaklada hrvatskih Amerikanaca (NFCAFC) na čelu sa Steveom Rukavinom. Time će Muzej za umjetnost i obrt, građani grada Zagreba i Republike Hrvatske biti bogatiji za još jedno-remek djelo i to prvu i jedinu, međunarodno verificiranu sliku Andrije Medulića.

Slika „Bogorodica s djetetom“ predstavljena je hrvatskoj javnosti 2017. godine uključenjem u Stalni postav Muzeja za umjetnost i obrt zahvaljujući upravo dr. Podrugu, američkom Hrvatu, kolekcionaru i uglednom psihijatru iz New Yorka koji je sliku kupio prije nekoliko godina u tamošnjoj aukcijskoj kući Sotheby’s.

Ugovor o donaciji potpisat će u ime Nacionalne federacije kulturnih zaklada hrvatskih Amerikanaca dr. Dinko Podrug, izvorni donator slike te predsjedavajući NFCACF-ova Odbora za donacije i Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt.

Partner događanja je Hrvatska matica iseljenika.