Izložba Muzeja za umjetnost i obrt “Azulejos – umjetnost portugalskih keramičkih pločica” gostuje u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka

Muzej za umjetnost i obrt otvara 29. lipnja 2022. u Pomorskom i i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka izložbu „Azulejos – umjetnost portugalskih keramičkih pločica“, djela lisabonskih radionica iz druge četvrtine 18. stoljeća. Riječ je o umjetničkim keramičkim pločicama portugalskih majstora u modro-bijelom osliku na kojima su predstavljene pomorske scene, figure u pejzažu, cvjetni motivi i dr. Riječ je o umjetninama koje je 2015. godine Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu doniralo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, a do tada ih nije posjedovao ni jedan muzej u Hrvatskoj.

Izložba će predstaviti 11 panoa s kompozicijama modro-bijelih keramičkih, ocakljenih i oslikanih umjetničkih pločica. Pločice su djelo lisabonskih radionica iz druge četvrtine 18. stoljeća, a nekad su, sekundarno ugrađene, krasile zidove prostorija zgrade Veleposlanstva bivše SFR Jugoslavije u Portugalu. Zgradu je naslijedila Republika Hrvatska, a pločice su, uz suglasnost portugalskih vlasti, demontirane sa zidova. Jedanaest je panoa donirano Muzeju za umjetnost i obrt, a preostalih šest ostalo je u novoj zgradi Veleposlanstva Republike Hrvatske u Lisabonu. Povijest portugalskog azulejosa počinje nakon posjeta kralja Manuela I. Španjolskoj krajem 15. stoljeća, kad je impresioniran hispano-moresknim palačama odlučio svoju rezidenciju u Sintri ukrasiti španjolskim pločicama. Pločice su se prvotno uvozile iz Španjolske, potom Italije i Flandrije, ali su tehniku majolike uskoro savladali i domaći majstori da bi azulejos, zahvaljujući angažmanu slikara pri njihovoj izradi, tijekom 18. stoljeća dobio status umjetničkoga djela, a od 2017. odlukom portugalskog parlamenta ima i svoj dan. Šesti svibnja Nacionalni je dan azulejosa.  Naziv za pločice azulejo preuzet je iz španjolskog jezika, a podrijetlo mu je u arapskoj riječi azzelij (al zellige) i znači glatki, ravni kamen. Produkcija pločica bila je vrlo velika jer su se koristile za ukrašavanje interijera privatnih, javnih i sakralnih objekata, reprezentativnih i pomoćnih prostora, dvorišta, stepeništa, ulica te čitavih pročelja. Dominiraju modro-bijeli panoi, a motivi su brojni. Izvorno su ocakljene keramički plohe trebale imitirati kameni mozaik, ali su postale daleko više od toga, prepoznatljiv znak portugalske kulture i tradicije jednog naroda.

Autorica izložbe je doc. dr. sc. Marina Bagarić, muzejska savjetnica i voditeljica Zbirke keramike, Zbirke arhitekture i Zbirke oslikane pozlaćene kože Muzeja za umjetnost i obrt.

Kako su azulejosi vezani i uz pomorsku tradiciju Portugala i njihove kolonije, izložba je simbolično dopunjena maketom jedrenjaka brika iz fundusa Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.

Izložba će biti otvorena od 29. lipnja do 6. rujna 2022. godine.