Staklo iz Muzeja za umjetnost i obrt na međunarodnoj izložbi u austrijskom Glasmuseumu u Bärnbachu

Vrijedni stakleni predmeti iz Zbirke stakla Muzeja za umjetnost i obrt izloženi su na jučer otvorenoj međunarodnoj izložbi stakla Glas – die magische Welt der Farben / Staklo – čarobni svijet boja u Muzeju stakla (Glas Museum) u Bärnbachu.

Na ovogodišnjoj izložbi, koja je posvećena obojanom staklu prikazan je čarobnan svijet stakla u igri boje, svjetla i sjene, te je izloženo tridesetak odabranih eksponata iz bogate Zbirke stakla MUO. Riječ je o vazama, zdjelama, čašama i drugim upotrebnim predmet izrađenim u poznatim europskim staklanama tijekom 20. stoljeća. Osim poznatih staklana Moser iz Češke ili Notsjo iz Finske, zastupljeni su i radovi hrvatskih autora kao što su Raoul Goldoni i Ljubica Kočica Ratkajec koji su izrađivali svoje staklene predmete u suradnji sa staklanom „Boris Kidrić“ iz Rogaške Slatine. Muzejske predmete je odabrala i stručno obradila Sandra Kandučar Trojan, viši kustos i voditeljica Zbirke stakla MUO.

Muzej za umjetnost i obrt sudjeluje već sedmu godinu na izložbama stakla u Bärnbachu s tradicijom od preko trideset godina, kojoj je cilj objediniti radove od stakla iz različitih muzeja u regiji te prezentirati publici priče o vrijednosti  i umjetničkom stvaralaštvu u staklu.

Fotografije: Srećko Budek, Fotoatelier MUO