Otvorena izložba „Zagreb i Bečke radionice (Wiener Werkstätte) Dva primjera cjelovito oblikovanih interijera“

Izložba Muzeja za umjetnost i obrt „Zagreb i Bečke radionice (Wiener Werkstätte). Dva primjera cjelovito oblikovanih interijera“ otvorena je 2. lipnja u 12 sati u Galeriji „Josip Račić“ – Nacionalni muzej moderne umjetnosti. Tom je prigodom ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti Branko Franceschi izrazio zadovoljstvo što je NMMU mogao pomoći u prezentaciji ovog značajnog izložbenog projekta ustupanjem prostora Galerije „Josip Račić“ Muzeju za umjetnost i obrt.

Riječ je o izložbi Muzeja za umjetnost i obrt koja se realizira u sklopu EU projekta „ART NOUVEAU2 – Strengthening the cultural identity of the Danube region by building on common heritage of ART NOUVEAU“ u kojem Muzej za umjetnost i obrt sudjeluje kao partner. Prema riječima dr. sc. Vesne Lovrić Plantić, voditeljice projekta ART NOUVEAU2   i koordinatorice ove izložbe, izložba je dio zajedničke teme projekta – Cjelovito umjetničko djelo (Gesammtkunstwerk), a odredio ju je bečki Muzej primijenjenih umjetnosti (MAK), jedan od partnera.

Izložba prezentira uz pomoć tradicionalnih, ali i novih medija izvorne izglede dviju zagrebačkih zgrada koje su bile uređene kao cjelovita umjetnička djela u duhu estetike Bečkih radionica. Autorica izložbe dr. sc. Marina Bagarić, muzejska savjetnica i Voditeljica zbirke arhitekture Muzeja za umjetnost i obrt istaknula je da se radi o Sanatoriju u Klaićevoj ulici arhitekta Ignjata Fischera (danas Dječja bolnica)  i vili Ilić arhitekta Aladara Baranyaija te je ukazala na njihove poveznice s Bečkim radionicama.

Izložbu je otvorio ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović zahvalivši svima koji su pomogli u realizaciji izložbe te je istaknuo kako je ova izložba jedan od prvih izlazaka MUO u druge izložbene prostore nakon što je Muzej zatvoren za javnost zbog priprema za rekonstrukciju nakon potresa. Ujedno je najavio niz budućih događanja „MUO u gostima“ kako u Hrvatskoj, tako i širom svijeta.

Autori vizualnoga identiteta i likovnoga postava su Studio Šesnić & Turković, a medijsku produkciju potpisuje studio Novena.

Izložba se može razgledati od 2. do 12. lipnja 2022. godine u Galeriji „Josip Račić“.

U okviru projekta ART NOUVEAU2 kao popratni program vezan uz izložbu 7. lipnja 2022. u 18 sati održat će se predavanje Andree Klobučar, voditeljice Zbirke tekstila i modnog pribora MUO o tekstilima Bečkih radionica iz fundusa Muzeja za umjetnost i obrt, a autorica izložbe dr. sc. Marina Bagarić na Svjetski dan secesije, 10. lipnja u 12 sati održat će besplatno vodstvo po izložbi.

Fotografije: Vedran Benović, Fotoatelier MUO