Program povodom obilježavanja Svjetskog dana secesije 2022.

Svjetski dan secesije obilježava se svake godine 10. lipnja. Muzej za umjetnosti i obrt već niz godina tom prigodom osmišljava razne programe, a u nastavku pogledajte što smo priredili ove godine!

2. lipnja 2022. u 12 sati

Otvorenje izložbe Zagreb i Bečke radionice (Wiener Werkstätte). Dva primjera cjelovito oblikovanih interijera“

Uz pomoć tradicionalnih, ali i novih medija izložba prezentira izvorne izglede dviju zagrebačkih zgrada koje su bile uređene kao cjelovita umjetnička djela u duhu estetike Bečkih radionica – Sanatorij u Klaićevoj ulici arhitekta Ignjata Fischera (danas Dječja bolnica)  i vila Ilić arhitekta Aladara Baranyaija. Autorica izložbe je dr. sc. Marina Bagarić, muzejska savjetnica i voditeljica Zbirke arhitekture Muzeja za umjetnost i obrt.

Mjesto: Galerija „Josip Račić“ – Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Margaretska 3, Zagreb

7. lipnja 2022. u 18 sati

Predavanje „Tekstili Bečkih radionica (Wiener Werkstätte) u fundusu Muzeja za umjetnost i obrt“ održat će Andrea Klobučar, muzejska savjetnica, voditeljica Zbirke tekstila i modnog pribora MUO.

Mjesto: Galerija „Josip Račić“ – Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Margaretska 3, Zagreb

10. lipnja 2022.

  • 12 sati: Besplatno vodstvo autorice dr. sc. Marine Bagarić po izložbi „Zagreb i Bečke radionice (Wiener Werkstätte). Dva primjera cjelovito oblikovanih interijera“ u Galeriji „Josip Račić“ – Nacionalni muzej moderne umjetnosti.

Mjesto: Galerija „Josip Račić“ – Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Margaretska 3, Zagreb

  • 18 sati: Secesijski itinerer & APP NOUVEAU

Besplatni tematski razgled Zagreba s licenciranim vodičem prema secesijskom itinereru koji su osmislili MUO i Društvo turističkih vodiča grada Zagreba, a obuhvaća osam vrijednih primjera zagrebačke secesijske arhitekture.

Vodstvo počinje i završava ispred Muzeja za umjetnost i obrt, gdje će se održati i promocija aplikacije za mobilne uređaje, APP NOUVEAU, koja korisnicima omogućuje da izgrade secesijsku scenu od ponuđenih elemenata i zatim smjeste sebe u kreiranu scenografiju, konkretnije u secesijski „outfit“. Po završetku, scena se snima te se nude mogućnosti dijeljenja na društvene mreže i slanja na korisnikovu e-mail adresu.

Mjesto: Ispred Muzeja za umjetnosti i obrt, Trg Republike Hrvatske 10, Zagreb

Obilježavanje Svjetskog dana secesije provodi se u okviru projekta ART NOUVEAU2 – Strengthening the cultural identity of the Danube region by building on common heritage of ART NOUVEAU u kojem MUO sudjeluje kao partner.

Project cofunded by European Union funds (ERDF, IPA II).