In memoriam: Mladen Tudor (1935.- 2022.)

S tugom se opraštamo od velikog hrvatskog fotografa i umjetnika Mladena Tudora koji nam je u naslijeđe ostavio opus neprocjenjive vrijednosti, jedinstven, dosljedan i prepoznatljiv dokument vremena. Mladen Tudor bio je jedan od najvažnijih predstavnika domaće ‘life fotografije’ oslonjene na poetiku talijanskog neorealizma. Analitičan, britak, nerijetko i (gorko) duhovit, a uvijek beskompromisan Mladen Tudor posjedovao je nenadmašan osjećaj za društveni trenutak kao i za sudbinu pojedinca. Kako je zapisala Dubravka Osrečki u katalogu njegove retrospektivne izložbe: „Fotografski opus Mladena Tudora (…) dosljedno je kodiran senzibilitetom umjetnika i moralom intelektualca visoko etičnih stavova. Upravo stoga nezaobilazna je odrednica hrvatske povijesti fotografije.“

Mladen Tudor rođen je 1935. godine u Splitu. Kao sedmogodišnjak s obitelji seli u Zagreb, za koji ostaje vezan čitav svoj život. Pripada prvoj generaciji učenika Škole za primijenjenu umjetnost u Zagrebu (1950.-1955.) s kojom će se nakon završenog petogodišnjeg umjetničkog školovanja u hrvatskoj fotografiji pojaviti novi profil profesionalnih stvaralaca. Od 1957. godine Mladen Tudor stalno je zaposlen u Vjesniku kao član redakcije VUS-a (Vjesnika u srijedu). Također surađuje s Globusom te kasnije i Startom u kojima redovno objavljuje fotoreportaže. Stalno zaposlenje napušta 1974. i prelazi u slobodnu profesiju. Član je ULUPUH-a od 1965. godine.

Bio je redoviti suradnik i prijatelj Arhiva Tošo Dabac te je 1982. godine postavio izložbu Tošo Dabac, slike za čuvanje. Prvu monografiju Foto: Mladen Tudor objavljuje 1980., a godinu kasnije prvi put samostalno izlaže. Autor je fotografija za nekolicinu monografskih izdanja. Izlagao je na desetak samostalnih i većem broju skupnih izložbi.

Za vizualni identitet VIII. Mediteranskih igara u Splitu 1983. godine dobio je kao član CIO tima godišnju nagradu Vladimir Nazor. Dobitnik je nagrade za životno djelo festivala Photodays Rovinj 2012. godine.
Muzej za umjetnost i obrt priredio mu je 2005. godine retrospektivnu izložbu  Mladen Tudor: Fotografije 1954 -2004. Radovi Mladena Tudora uvršteni su i u velike izložbene projekte Muzeja za umjetnost i obrt: Hrvatska fotografija Petera Knappa koji je predstavljen u Parizu na Festivalu Hrvatske u Francuskoj ‘Croatie, la voici’ 2012. godine, te zatim u Zagrebu, Rijeci i Puli (2013.), i Virovitici (2014.) te Klasici hrvatske fotografije koja je gostovala u Sankt Petersburgu (2017.) i Moskvi (2019.). Fotografije Mladena Tudora vrlo su vrijedan dio fundusa Muzeja za umjetnost i obrt.