Staklo iz MUO na međunarodnoj izložbi u Austriji

U četvrtak, 2. lipnja 2022. godine u austrijskom staklarskom centru Stölzle Glas-Center u Muzeju stakla (Glas Museum) u Bärnbachu otvora se međunarodna izložba stakla Glas – die magische Welt der Farben / Staklo – čarobni svijet boja na kojoj će biti izloženi i vrijedni stakleni predmeti iz Zbirke stakla zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt.

Iz bogate zbirke stakla Muzeja za umjetnost i obrt bit će izloženo tridesetak odabranih eksponata. Riječ je o vazama, zdjelama, čašama i drugim upotrebnim predmet izrađenim u poznatim europskim staklanama tijekom 20. stoljeća.

Osim poznatih staklana Moser iz Češke ili Notsjo iz Finske, zastupljeni su i radovi hrvatskih autora kao što su Raoul Goldoni i Ljubica Kočica Ratkajec koji su izrađivali svoje staklene predmete u suradnji sa staklanom „Boris Kidrić“ iz Rogaške Slatine.

Muzejske predmete je odabrala i stručno obradila Sandra Kandučar Trojan, viši kustos i voditeljica zbirke stakla MUO.

Muzej za umjetnost i obrt sudjeluje već sedmu godinu na izložbama stakla u Bärnbachu s tradicijom od preko trideset godina, kojoj je cilj objediniti radove od stakla iz različitih muzeja u regiji te prezentirati publici priče o vrijednosti  i umjetničkom stvaralaštvu u staklu.