In memoriam: Jelena Ivoš (1943. – 2022.)

S tugom se opraštamo od kolegice i bivše dugogodišnje kustosice Muzeja za umjetnost i obrt Jelene Ivoš te izražavamo iskrenu sućut njezinoj obitelji i prijateljima.

Jelena Ivoš cijeli je radni vijek provela u Muzeju za umjetnost i obrt. U Muzeju se kao kustos pripravnik zaposlila 1972. godine. Radila je na Zbirci fotografije, a potom je dugi niz godina, sve do umirovljenja 2010. godine, bila voditeljica Zbirke tekstila i modnog pribora.

Svoj je znanstveno istraživački interes prvenstveno usmjerila na obradu liturgijskog ruha. Rezultat dugogodišnjeg rada na obradi tog segmenta Zbirke tekstila je opsežan katalog “Liturgijsko ruho iz zbirke tekstila Muzeja za umjetnost i obrt”. Jelena Ivoš također se bavila istraživanjem povijesti mode i odijevanja u Zagrebu i Hrvatskoj. Priredila je nekoliko izložbi o povijesti odijevanja i modnog pribora, bila je autorica dionica stalnog postava Muzeja za umjetnost i obrt posvećenih odijevanju i crkvenom tekstilu. Također je, kao autorica dionica mode, sudjelovala na velikim muzejskim kulturološkim izložbenim projektima poput „Bidermajer u Hrvatskoj“, „Historicizam u Hrvatskoj“ i „Secesija u Hrvatskoj“.
Bila je dugogodišnja suradnica Instituta za povijest umjetnosti na projektu „Umjetnička topografija Hrvatske“. Kao stručnjak za crkveni tekstil bila je angažirana i na znanstveno istraživačkim projektima.

Tijekom svog rada u Muzeju za umjetnost i obrt Jelena je dala značajan doprinos struci, a muzejski kolektiv pamtit će ju prije svega kao izuzetnog čovjeka, kao dragu kolegicu, prijateljicu i suradnicu.