MUO na Festivalu znanosti 2022.

Festival znanosti, ispunjen s pregršt znanstvenih pokusa, radionica, predavanja, izložbi, vježbi, prezentacija održat će se od 2. do 7. svibnja. Ovogodišnja tema Festivala je ŽIVOT, a znanstvenici, nastavnici, studenti su pripremili više od 150 aktivnosti za sve uzraste, od vrtićke djece i učenika osnovnih i srednjih škola do opće populacije.

MUO je pripremio radionicu Pojačaj zvuk!

koja će se održati u utorak, 3. svibnja, od 13:30 do 15:30 sati u Tehničkom muzeju Nikola Tesla.


U fotogaleriji pogledajte kako nam je bilo na radionici. Fotografije: Vedran Benović, Fotoatelier MUO i Pedagoški odjel MUO

Prije 145 godina Thomas Alva Edison napravio je prvi fonograf te prvi put u povijesti snimio i reproducirao zvuk! Fonograf je uređaj za snimanje zvuka na valjak i njegovu reprodukciju s valjka. Fonografi su bili u uporabi 50-ak godina, a potisnuo ih je gramofon s praktičnijom gramofonskom pločom. U fundusu Muzeja za umjetnost i obrt, u Zbirci glazbenih instrumenata sačuvano je nekoliko primjeraka fonografa. Na radionici će se sudionici upoznati s izumom fonografa, te nakon toga, po principu „uradi sam“, izraditi zvučnik za svoj mobitel, od svima lako dostupnih materijala.

Raspored cijelog Festivala znanosti pogledajte ovdje.

Festival znanosti je manifestacija koja se u Hrvatskoj kontinuirano organizira od 2003. godine s ciljem približavanja znanosti javnosti kroz informiranje o aktivnostima i rezultatima na području znanosti, poboljšavanje javne percepcije znanstvenika, te motiviranje mladih ljudi za istraživanje i stjecanje novih znanja. Rađamo se znatiželjni, kao mala djeca se pitamo zašto je nebo plavo, a trava zelena, a kad odrastemo postajemo produktivni članovi zajednica. Čežnja za dodatnim znanjem i poticanje urođene znatiželje u svim dobima života je vrijedan cilj za koji se Festival znanosti zalaže. Organizatori Festivala znanosti su Sveučilišta u Splitu, Zagrebu, Rijeci, Zadru i Osijeku u suradnji s Tehničkim muzejom Nikola Tesla i British Councilom, a pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja.