Na igranju kod susjeda: izložba radova s kreativne radionice

Na igranju kod susjeda: izložba radova s kreativne radionice

U studenom prošle godine svaki vikend smo „visili“ kod susjeda u Etnografskom muzeju na igranju! Na izložbi radova pogledajte čime smo se bavili.

Fotografije s otvorenja izložbe (Srećko Budek, Fotoatelier MUO)

U sklopu izložbenog projekta Etnografskog muzeja Igračke – djetinjstvo zauvijek MUO je od 4. do 28. studenog 2021. godine gostovao s izložbom Tragovi romantičnog djetinjstva – Igračke iz fundusa Muzeja za umjetnost i obrt. Izložene igračke većinom su potjecale iz 19. i prve polovine 20. stoljeća te su pokazivale odgovarajuću modu i društveni trend – lutke su bile odjevene po posljednjoj modi, poput mondenih dama, ili pak poput djevojčica, a ponekad u narodne nošnje. Izložena je bila i raskošna kuća za lutke u obliku potpuno opremljene dvokatne palače, te mnoštvo minijaturnog namještaja za lutkine sobe koje tek treba izmaštati.

Za vrijeme trajanja gostujuće izložbe MUO, u prostoru EMZ-a Pedagoški odjel MUO održao je popratne kreativne radionice za građanstvo u osam subotnjih termina, na dvije teme.

Na radionici Sobice i kućice, koristeći razne materijale, izrađivali smo minijaturni namještaj i ostale kućanske predmete, njima opremali sobe, a od soba gradili čitave kućice!

Na radionici Obuci svoju lutku polaznici su imali priliku osmisliti, dizajnirati i realizirati odjeću za svoje lutkice! Inspiraciju smo potražili u povijesnoj odjeći, suvremenoj odjeći, ali i odjeći iz mašte. Modne kreacije predstavljamo putem fotografija, jer se maleni posjetitelji nisu mogli odvojiti od njih.

Interes za obje radionice bio je izuzetno velik i svih osam termina brzo se popunilo, stoga smo, za sve koji se nisu uspjeli prijaviti, radionice prenijeli i u online format – potražite ih na mrežnim stranicama i društvenim mrežama MUO!

Otvorenje izložbe održat će se u subotu, 12. ožujka u 12 sati u Etnografskom muzeju (Trg Mažuranića 14, Zagreb), a razgledati se može do 27. ožujka 2022. godine.

IMPRESSUM:

Organizator izložbe: Muzej za umjetnost i obrt, Trg Republike Hrvatske 10, Zagreb

Ravnatelj: Miroslav Gašparović

Likovni postav: Iva Novak, Vedrana Ceranja, Marta Kuliš Aralica

Tehnički postav: Davor Valdec, Dražen Kordej

Marketing i PR MUO: Andrea Gerenčer, Marijana Paula Ferenčić, Mihaela Cik

Radionicu osmislila: Iva Novak, voditeljica Pedagoškog odjela MUO

Voditeljice radionice: Vedrana Ceranja, Marta Kuliš Aralica, Iva Novak

Asistencija na radionicama: Petra Galović, Petra Štefičar, Karla Somek

Suradnja: Željka Jelavić, Silvia Vrsalović, EMZ