Izložba donacija zagrebačkog baletnog umjetnika Jelka Yureshe otvorena u talijanskom “Carlo Schmidl” muzeju

Dana 3. ožujka 2022. u Gradskom kazališnom muzeju „Carlo Schmidl“ u Trstu otvorena je prva ovogodišnja izložba Muzeja za umjetnost i obrt posvećena velikom donatoru i baletnom umjetniku Jelku Yureshi „Una vita per il balletto / Hommage à Jelko Yuresha / Život za balet“.

Prigodom otvorenja izložbe kojoj su nazočili i Nj. E. Jasen Mesić, Veleposlanik Republike Hrvatske u Italiji, Joško Klisović, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba te Giorgio Rossi, pročelnik za kulturu grada Trsta, Stefano Bianchi, ravnatelj Gradskog kazališnog muzeja „Carlo Schmidl“, dr. sc. Tajana Pleše ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda i izaslanica ministrice kulture i medija Republike Hrvatske, Damir Murković, predsjednik Hrvatske zajednice u Trstu je istaknuo da izložba „govori o čovjeku kojeg je krasio veliki plesački talent i ljudskost, potpuna posvećenost svojoj profesiji i podučavanju mlađih generacija“ te da je ona posebno značajna za njih jer predstavlja hrvatsku tradiciju, baštinu i kulturu. Ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović istaknuo je važnost Yureshine donacije ne samo za MUO jer ona „postaje važan dio korpusa svjetske, ali i hrvatske kazališne baletne baštine”. Gašparović, koji je i kustos izložbe “Hommage à Jelko Yuresha / Život za balet”, rekao je da su izložbu počeli pripremati s Yureshom koji se veselio što će izložba biti održana upravo u Trstu, gradu koji je imao sentimentalno značenje za njega. Naime, Yuresha je upravo na sceni tršćanskog Teatra Verdi posljednji put nastupao sa svojom suprugom Belindom Wright. 

Otvorenju izložbe prisustvovala je i kći Jelka Yureshe i Belinde Wright, Annabel Yuresha koja je istaknula kako je znala da je njezin otac skupljao kostime i memorabilije, ali nije bila svjesna koliko je toga posjedovao dok joj nije otkrio da će ih izložiti Muzej za umjetnost i obrt. Podsjetila je da su njegov cijeli život bili ples, kazalište i ljepota. 

Na izložbi “Una vita per il balletto / Hommage à Jelko Yuresha / Život za balet” u Trstu predstavljeno je više od 50 primjeraka baletnih kostima i asesoara, fotografija i slika iz baletne zbirke Jelka Yureshe i njegove supruge Belinde Wright.

Izložba je nastavak višegodišnje uspješne suradnje Muzeja za umjetnost i obrt i Hrvatske zajednice u Trstu na promicanju hrvatske umjetnosti i kulturne baštine u suradnji  s gradskom upravom Grada Trsta, te ostaje otvorena do 1. svibnja 2022.