Izložba „Una vita per il balletto / Hommage à Jelko Yuresha / Život za balet“ u Gradskom kazališnom muzeju „Carlo Schmidl“ u Trstu otvorena je do 15. svibnja 2022.

„Una vita per il balletto / Hommage à Jelko Yuresha / Život za balet“: prva ovogodišnja izložba Muzeja za umjetnosti i obrt otvara se u Italiji u Gradskom kazališnom muzeju „Carlo Schmidl“ u Trstu

Svoju prvu i k tome međunarodnu izložbu MUO u gostima posvećuje velikom donatoru baletnom umjetniku Jelku Yureshi, Zagrepčaninu koji je ostvario značajnu međunarodnu umjetničku karijeru, a koji nas je napustio tijekom priprema ove izložbe

Prva ovogodišnja izložba Muzeja za umjetnost i obrt posvećena velikom donatoru baletnom umjetniku Jelku Yureshi otvara se 3. ožujka u Trstu u u Gradskom kazališnom muzeju „Carlo Schmidl“.  Izložba „Una vita per il balletto / Hommage à Jelko Yuresha / Život za balet“ nastavak je višegodišnje uspješne suradnje Muzeja za umjetnost i obrt i Hrvatske zajednice u Trstu na promicanju hrvatske umjetnosti i kulturne baštine u suradnji  s gradskom upravom Grada Trsta.

Ovo je ujedno prva izložba MUO u gostima koju Muzej organizira od kada je potpunosti zatvoren za javnost od 1. siječnja ove godine zbog priprema za konstruktivnu obnovu zgrade oštećene u zagrebačkim potresima.

Izložba će u Trstu predstaviti donaciju baletne zbirke umjetnika Jelka Yureshe, Zagrepčanina koji je ostvario značajnu međunarodnu umjetničku karijeru, a koji nas je napustio tijekom priprema ove izložbe. Kroz niz vrhunskih baletnih kostima, memorabilija, fotografija i plakata izložba prikazuje život Jelka Yureshe i njegove supruge Belinde Wright posvećen baletu, umjetnosti i ljepoti.

Željko Jureša svoje prve baletne korake uči u Zagrebu, a usavršavanje nastavlja u međunarodnoj baletnoj školi Ane Roje i Oskara Harmoša u Kaštel Kambelovcu. Nakon pet godina odlazi u Englesku u Legatovu školu te mijenja ime u Jelko Yuresha. S budućom suprugom, balerinom Belindom Wright, jednom od vodećih britanskih balerina, prvi put pleše Veliki kraljevski pas de deux pred kraljicom Elizabetom II. na priredbi Royal Variety Performance u Manchesteru 1959. godine.  Kao prvaci London Festival Balleta (danas English National Ballet), Belinda Wright i Jelko Yuresha plesali su glavne uloge na brojnim britanskim pozornicama te na gostovanjima u gradovima Europe i Latinske Amerike. Ostvarili su niz zapaženih samostalnih uloga ali i zajedničkih nastupa u glavnim ulogama u klasičnim baletima poput Giselle, Trnoružica, Orašar, Labuđe jezero. Nakon odlaska iz Kraljevskog baleta, u suradnji s British Councilom, nastupali su kao veleposlanici baleta britanske vlade diljem svijeta.

Izložba se otvara u Gradskom kazališnom muzeju „Carlo Schmidl“ u Trstu 3. ožujka, a ostaje otvorena do 1. svibnja ove godine. Kustosi izložbe su Miroslav Gašparović i Stefano Bianchi.