Filmske premijere: ART NOUVEAU2

Filmske premijere: ART NOUVEAU2

Pozivamo vas na filmsku premijeru dokumentarnog filma secesijske arhitekture „Između Wagnera, Hoffmanna i Loosa: Stanovanje u Zagrebu u epohi secesije“* i kratkog edukativnog filma „Secesija… nadogradnja u tijeku…“* 16. veljače 2022. u 12 sati, kino KINOTEKA, Kordunska ulica 1, Zagreb

Ulaz: SLOBODAN

Filmovi su realizirani u okviru EU projekta ART NOUVEAU2 – Strengthening the cultural identity of the Danube region by building on common heritage of ART NOUVEAU. Project co-funded by European Union funds (ERDF, IPA II).

*Tekst i scenarij: dr. sc. Marina Bagarić; Snimatelj i montažer: Miran Krčadinac Flock

*Tekst i scenarij: Iva Novak, Vedrana Ceranja; Produkcija: NOVENA d.o.o.

* Pri ulasku u prostorije kina Kinoteka obavezno je predočiti EU digitalnu COVID potvrdu, negativan PCR test (ne stariji od 72 sata) ili brzi antigenski test (ne stariji od 48 sati). Ulazak je moguć osobama kod kojih postoje kontraindikacije za cijepljenje, što se dokazuje liječničkom potvrdom. Osobe koje nemaju odgovarajuću dokumentaciju, nažalost neće moći prisustvovati programima koji se održavaju u kinu Kinoteka. Ako ste ulaznice kupili unaprijed, a ne posjedujete EU digitalnu COVID potvrdu ili drugi odgovarajući dokaz, povrat novca možete ostvariti putem kanala kojim ste ulaznice i kupili. U slučaju respiratornih problema, temperature iznad 37,2 ili bilo kojih drugih simptoma bolesti, molimo da odgodite dolazak u kino.


Tema dokumentarnog filma „Između Wagnera, Hoffmanna i Loosa: Stanovanje u Zagrebu u epohi secesije“ su oblici gradskog stanovanja u epohi secesije u Zagrebu. U filmu se skreće pažnja da je novi stil – secesija – na zagrebačku arhitektonsku scenu “ušao na velika vrata”, gradnjama na istaknutim gradskim lokacijama: na Jelačićevom trgu, u Ilici, na tzv. Zelenoj potkovi. Ključni su impulsi u prihvaćanju i adaptaciji secesijskog modernizma dolazili iz Beča, glavni su uzori bila djela arhitekata Otta Wagnera, Josefa Hoffmanna i Adolfa Loosa. Njih su slijedili i arhitekti koji se nisu školovali u Beču, npr. Aladar Baranyai koji se školovao u zagrebačkoj Graditeljskoj školi. Njegove  su obiteljske kuće i vile oblikovane u duhu estetike Bečkih radionica (Wiener Wermstätte), ali nose i pečat lokalne, primarno bidermajerske tradicije. Bečki arhitekt Adolf Loos bio je veliki uzor arhitektima Viktoru Kovačiću i Hugi Ehrlichu, osobito kad je u pitanju bilo uređenje interijera. Nažalost, većina se tih interijera nije do danas sačuvala, pa ih u ovom filmu predstavljamo pomoću starih fotografija. Tekst i scenarij: dr. sc. Marina Bagarić, muzejska savjetnica i voditeljica Zbirke arhitekture MUO. Snimatelj i montažer: Miran Krčadinac Flock.

Edukativni film o secesijskoj arhitekturi „Secesija… nadogradnja u tijeku…“ nastavak je nadograđivanja znanja mlađe publike nakon kratkog filma Secesija u MUO i ZOO realiziranog u proljeće 2021. i dostupnog za preglede na muzejskom YouTube kanalu. Novi edukativni film Secesija… nadogradnja u tijeku…“ bavi se secesijskom arhitekturom na primjeru dviju reprezentativnih građevina: Hrvatski državni arhiv (nekada Nacionalna i sveučilišna knjižnica) i Kuća Kallina. Uz simpatične crteže i animacije, film približava mladima osnovne značajke ovog stila koji je na početku 20. stoljeća prekinuo s imitiranjem prošlosti i otkrio nove umjetničke forme. Film je realiziran u okviru Interreg Danube Transnational Programme projekta ARTNOUVEAU2, kao jedan od pet edukativnih filmova. Svaki partner realizirao je vlastiti film, a prevedeni su na jezike svih partnera. Poveznica na edukativne filmove ostalih projektnih partnera: https://www.interreg-danube.eu/approved-projects/artnouveau2. Tekst i scenarij: Iva Novak, Vedrana Ceranja; Produkcija: NOVENA d.o.o.


Pogledajte fotografije s filmske premijere održane 16. veljače 2022. u kinu Kinoteka.

Foto: Srećko Budek, Fotoatelier MUO

  • Plakati
  • Publika ispred kina
  • Publika u kinu