Zbirka dizajna Muzeja za umjetnost i obrt bogatija za donaciju poznatog riječkog scenografsko – kostimografskog bračnog para Sokolić

Zbirci grafičkog dizajna Muzeja za umjetnost i obrt uručena je vrijedna donacija oko tristotinjak predmeta i bogata arhiva poznatog scenografsko – koreografskog bračnog para Doriana i Ružice Sokolić. U njihovo ime donaciju su predali njihovi nasljednici, kćerka Diana Sokolić te unuci Karla Kocijan i Dorian Kocijan. Riječ je o više od stotinu plakata grafičkog dizajna, brojnim skicama i dokumentaciji vezanoj uz gotovo pedesetogodišnji stvaralački rad Doriana i Ružice Sokolić.

Prilikom primanja donacije ravnatelj MUO Miroslav Gašparović je istaknuo kako je ona posebno značajna jer dolazi u predblagdansko vrijeme te neposredno pred zatvaranje zgrade Muzeja za javnost radi priprema početka obnove. To je ujedno i poruka da muzej, jednako kao i do sada, nastavlja oplemenjivati i obogaćivati muzejske zbirke. Koraljka Vlajo, voditeljica Zbirke grafičkog dizajna i Zbirke produkt dizajna, tom je prigodom naglasila kako je Muzeju ova donacija izuzetno važna iz razloga što je riječ o još jednom važnom otkrivanju koje nadopunjuje muzejsku zbirku dizajna. Kći umjetnika Diana Sokolić izrazila je posebno zadovoljstvo što će opus njenih roditelja naći svoje mjesto u Muzeju za umjetnost i obrt i u njemu ostati zauvijek pohranjeni za sva daljnja i buduća istraživanja.

Izniman talent Doriana Sokolića zapažen je još tijekom studija, a potvrdio se u desetljećima rada koja su uslijedila. U svom je višedesetljetnom plodnom radu ostvario scenografije za gotovo 400 predstava za HNK u Rijeci. Ružica Nenadović Sokolić je u više od četrdeset godina rada kreirala kostimografska rješenja u više od 400 predstava svih kazališnih žanrova. Velika većina je bila za riječko kazalište, no gostovala je u gotovo svim kazališnim središtima bivše Jugoslavije, te u Italiji, Poljskoj, Češkoj i dr. Dorian i Ružica Sokolić često su surađivali i van kazališta te su zajednički oblikovali plakate za riječke tvrtke, kulturne i sportske događaje i manifestacije, te knjige za riječkog izdavača Otokara Keršovanija. Dorian Sokolić dizajnirao je znakove i logotipove mnogih riječkih poduzeća, te zastavu i grb Grada Rijeke.

Oboje umjetnika ostavilo je velik utjecaj na riječku kulturnu scenu. U njihovu čast ustanovljene su nagrade za najbolju scenografiju i najbolju kostimografiju koje se zovu njihovim imenima i koje se svake godine dodjeljuju na Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci.

Foto: Srećko Budek, MUO