POČINJE PRVA FAZA OBNOVE MUO

U Muzeju za umjetnost i obrt 28. rujna 2021. potpisan je važan ugovor kojim započinje prva faza procesa obnove muzejske zgrade nakon stradanja u zagrebačkom potresu prošle godine. Ovaj događaj označava velik i povijesno značajan trenutak za jednu od najstarijih i najznačajnijih muzejskih institucija u Zagrebu i Hrvatskoj, ujedno označava i početak obnove kulturnih institucija u okviru Fonda solidarnosti EU.

Riječ je o Ugovoru o izradi projektne dokumentacije obnove Muzeja za umjetnost i obrt koji je potpisan s Arhitektonskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, a za koji su osigurana bespovratna sredstva iz Fonda solidarnosti Europske unije temeljem javnog poziva Ministarstva kulture i medija RH za izradu projektne dokumentacije i provedbe mjera zaštite kulturne baštine oštećene u potresu 22. ožujka 2020. godine. Muzeju su odobrena sredstva za obnovu infrastrukture i zaštitu muzejske građe, od čega gotovo 66 milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije i provedbu mjera zaštite zgrade koje obuhvaćaju izvođenje radova osiguranja i stabiliziranja te radova primarne obnove, kao i 740 tisuća kuna za provedbu mjera zaštite muzejske građe.

U ime Arhitektonskog fakulteta ugovor je potpisao dekan dr. sc. Bojan Baletić, a u ime Muzeja za umjetnost i obrt ravnatelj Miroslav Gašparović, u prisutnosti voditelja projektnog tima Alana Brauna.

Arhitektonski fakultet se obvezuje isporučiti projektnu dokumentaciju obnove s pripadajućim idejnim arhitektonskim projektom, projektom elektroinstalacija, kondicioniranja zraka, hlađenja i grijanja, idejni projekt kanalizacije, sustava zaštite od požara, elaborat za osiguranje zdravlja i života ljudi (zaštita od požara, zaštita na radu), te elaborat za dugoročno očuvanje vrijednosti kulturnog dobra vezanih na radove sanacije (konzervatorsko-restauratorski troškovnik radova).

Potpisivanje ovog ugovora simbolički označava otvaranje novog poglavlja osuvremenjivanja Muzeja za umjetnost i obrt.

Pripreme za predstojeću veliku obnovu MUO odvijaju se već nekoliko posljednjih mjeseci u kojima brojno muzejsko osoblje danonoćno radi na evakuaciji Muzeja. Akcija preseljenja  fundusa od preko 100.000 predmeta i biblioteke od oko 60.000 knjiga u vrlo kratkom vremenu bio je, i još uvijek je, veliki i kompleksan zadatak te vrlo zahtijevan logistički poduhvat. Prilagodba novih prostora, osiguranje, pripremni radovi, raspored smještaja predmeta, nabava potrebne opreme te pakiranje i udovoljavanje svim kriterijima za siguran transport i čuvanje, u potpunosti je odrađen resursima Muzeja za umjetnost i obrt uz minimalnu pomoć vanjskih suradnika. Ravnatelj Gašparović tom je činjenicom posebno zadovoljan, i ponosan istaknuvši kako su svi djelatnici muzeja sudjelovali u ovom velikom poduhvatu, no najteži dio odradili su kustosi i restauratori muzeja te naravno tehnička ekipa koja je na svojim rukama prenijela, utovarila i istovarila sve zapakirane predmete.

Završna evakuacija preostalih umjetnina, u ovoj fazi pripremljena je za rujan i listopad te stoga ravnatelj Gašparović naglašava: „Jesen pred nas stavlja nove izazove jer nas čeka preseljenje dvije brojčano manje ali vrlo zahtjevne i „teške“ zbirke. To su Zbirka skulpture koja broji više od 1300 predmeta te Zbirka namještaja s više od 2300 predmeta, te potpuno pražnjenje prostora bivšeg stalnog postava, no kao i sve do sada, muzejski djelatnici će i taj izazov dočekati spremni“.

Tijekom proteklih pet mjeseci preseljeno je 16 zbirki s više od 70 tisuća predmeta. Za njihovo pakiranje potrošeno je oko 3.000 kutija različitih veličina i 4.300 m različitih bezkiselinskih omotnih materijala koji su predmetima osigurali siguran transport i čuvanje u novim prostorima u kojima je osiguran siguran okoliš propisan standardima preventivne zaštite.

Evakuacija fundusa i zaposlenika i napuštanje palače Muzeja nakon više od 130 godina teško je ne samo za djelatnike već zasigurno i za širu kulturnu javnost, prijatelje, brojne suradnike i partnere. Muzej za umjetnost i obrt nije samo muzej već i mjesto života i okupljanja, mnogobrojnih povijesnih događaja, ishodište mnogih značajnih kulturnih institucija poput Etnografskog i Tehničkog muzeja, Moderne galerije itd.

Na neko vrijeme, nadajmo se kratko, jedno od najznačajnijih središta kulturnih i umjetničkih događanja grada Zagreba i Hrvatske gasi svoja svjetla.

Ravnatelj MUO-a Miroslav Gašparović ističe da će MUO ovakav kakav je bio do sada, pamtiti mnogi naraštaji, ali se nada da će nove, mlade generacije ubrzo imati priliku upoznati MUO u novom suvremenom ruhu.  „Muzej za umjetnost i obrt bio je i ostat će jedna od fokalnih točaka hrvatske kulture i umjetnosti, sinonim Grada Zagreba, amblem Donjega grada, mjesto gdje su se stvarale i održavale velike izložbene uspješnice hrvatskih i svjetskih umjetnika. Mjesto gdje smo se sretali s Picassom, da Vincijem, Rafaelom, Caravaggiom, Murtićem, Vaništom, Vrkljanom, Kožarićem, Richterom te brojnim drugim umjetnicima, kao i nizom velikih kulturoloških izložbenih projekata iz bogatog muzejskog fundusa poput Skrivenog blaga, Secesije u Hrvatskoj, Bidermajera, Art Deco-a, Šezdesetih, pa sve do prve izložbe posvećene potresu 2020. Protreseni MUO i brojnih drugih.

Budući Muzej Za Umjetnost I Obrt bit će mjesto novih iskustava, doživljaja, kulturnih i umjetničkih događaja – susreta povijesti, suvremenosti i budućnosti “.