Izložba MILTON GLASER iz donacije AIC fundacije u MUO od 22. 9. 2021.

IZLOŽBA

iz donacije AIC fundacije

ZAGREB 2021.

MILTON GLASER

u Muzeju za umjetnost i obrt

22. 9. 2021. – 17. 10. 2021.

Izložba plakata i dizajna vizualnih identiteta jednog od najznačajnijih svjetskih dizajnera Miltona Glasera otvara se u Muzeju za umjetnost i obrt  22. rujna 2021., a javnost će ju moći razgledati od 23. rujna do 17. listopada.

Riječ je o posljednjoj izložbi koja se održava u zgradi Muzeja za umjetnost i obrt prije njegova zatvaranja radi sveobuhvatne obnove.

Izložba je dio zajedničkog programa obilježavanja prve godišnjice smrti Miltona Glasera tri partnerske institucije – ISO – Izložbenog salona Izidor Kršnjavi Škole primijenjene umjetnost i dizajna, Muzejem za umjetnost i obrt i Muzejem suvremene umjetnosti. Cilj je ove zajedničke izložbe predstaviti domaćoj publici dio bogate produkcije jednog od najznačajnijih svjetskih dizajnera koji je značajno utjecao na zapadne trendove u dizajnu tijekom 20. stoljeća i postao važno opće mjesto u povijesti svjetskog dizajna.  Riječ je o dizajnu vizualnih identiteta za niz prvenstveno američkih tvrtki i institucija – od korporacija poput DC Comics do njujorških restorana i dobrotvornih organizacija te velikom broju plakata izabranih iz Glaserovog velikog opusa. Ova je izložba izuzetno rijetka prilika da se domaćoj publici prikaže specifičan segment dizajna ovog autora, da se dostojno obilježi njegov životni doprinos svjetskom dizajnerskom nasljeđu. Radovi Miltona Glasera koji će biti predstavljeni zagrebačkoj publici donacija su iz njujorške AIC Foundation Inc., a zahvaljujući Krešimiru Penaviću i Mirku Iliću, članovima odbora. Ovu iznimnu i vrijednu zbirku autorovih radova tijekom godina je sakupio hrvatski dizajner Mirko Ilić, Glaserov dugogodišnji prijatelj.