Najava izložbenog projekta ŠPUD-a, MUO i MSU

Izložba MILTON GLASER iz donacije AIC fundacije

Zahvaljujući velikoj donaciji, vizualnih identiteta i plakata za široku paletu naručitelja, autora Miltona Glasera (1929. – 2020.), njujorške zaklade Aliis Inserviendo Consumor Foundation (AIC FOUNDATION INC.) trima institucijama: Udruzi bivših učenika ŠPUD-a Zagreb – UBU, Muzeju za umjetnosti i obrt te Muzeju suvremene umjetnosti, ove ćemo jeseni zajedničkim izložbenim programom od rujna do listopada u Zagrebu obilježiti godišnjicu smrti jednog od najznačajnijih i najutjecajnih svjetskih dizajnera. Radovi Miltona Glasera zagrebačkoj su publici ranije predstavljeni izložbom u Galeriji suvremene umjetnosti 1979. godine (crteži, plakati, omoti ploča i dr.) te izložbom Drawing is Thinking 2015. godine (crteži i ilustracije) u Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi.

Milton Glaser sklanjao se od ideje da ga se definira i on je za nas dizajnere i umjetnike prvenstveno stručni uzor, netko čiji jedinstven rad ne možeš zaobići u praksi jer je na samom vrhu dizajnerskog promišljanja, likovne estetike i specifičnog umjetničkog senzibiliteta i najvažnije, to je rad koji ti odmah priraste srcu. Naziv njegovog njujorškog studija “ART IS WORK” govori za sebe, ili citati “RECI ISTINU” i “Manje nije nužno više”, samo su neki od mnogih Glaserovih zapisa i promišljanja kojima pokreće ponajprije onu najmlađu publiku, svoje studente, dok je njega rad sa studentima pri School of Visual Arts (SVA) držao budnim i živim u svakodnevnom stvaralaštvu. Njegov pak ikonički logotip „I NY“ ili plakat za Boba Dylana čine ga prepoznatljivim široj javnosti već desetljećima. Stoga je od velikog značaja da upravo sinergijom najstarije obrazovne umjetničke institucije i dva iznimno važna muzeja u Hrvatskoj i međusobnoj potpori u postpotresnoj situaciju u gradu Zagrebu predstavimo javnosti donaciju radova Miltona Glasera za koju nas je zadužila AIC fundacija, a posebice naporom njezinih predstavnika, Krešimira Penavića i Mirka Ilića koji je i stručni suradnik na projektu, a veći dio donacije je i osobno predao ovo ljeto.  Organizatori projekta i izložbi dakle su ISO – Izložbeni salon Izidor Kršnjavi / Škola primijenjene umjetnost i dizajna / UBU / Botanički vrt PMF-a, Muzej za umjetnost i obrt i Muzej suvremene umjetnosti, a kroz tri izložbe domaća publika moći će se upoznati s preko 80 reprodukcija plakata selektiranih iz Glaserovog velikog opusa plakata, 80 izvornih plakata iz donacije s velikim brojem plakata tematski vezanih za škole i fakultete te preko 100 dizajnerskih minijatura (poput memoranduma, posjetnica…) iz vizualnih identiteta koje je kreirao za niz prvenstveno američkih tvrtki i institucija – od korporacija poput DC Comics do njujorških restorana i dobrotvornih organizacija. Izložbeni program bit će predstavljen na sljedećim mjestima i rasporedu:

3. – 24. 9. 2021. Izložba plakata na otvorenom  / ISO – Izložbeni salon Izidor Kršnjavi / Škola primijenjene umjetnost i dizajna / Trg Republike Hrvatske 11 / 21. – 31. 10. 2021. Botanički vrt PMF-a /, Trg Marka Marulića 9A

22. 9. – 17. 10. 2021. Izložba vizualnih identiteta / Muzej za umjetnost i obrt, Trg Republike Hrvatske 10

Rujan – listopad  Izložba plakata i projekcija filma /  Muzej suvremene umjetnosti, Avenija Dubrovnik 17

Prvu u nizu izložbi otvaramo 3. 9. 2021. u 12 sati ispred ŠPUD-a koja će ujedno biti i press konferencija projekta te vas ovom prilikom pozivamo na istu. Ostala događanja i otvorenja izložbi bit će organizirana u skladu s važećim epidemiološkim mjerama, stoga su i datumi podložni izmjenama.