Jesenski izložbeni program MUO i produženje izložbe Milan Vulpe: Dekodiranje

Iako zgradu Muzeja za umjetnost i obrt, jednu od najljepših historicističkih palača Donjega grada, do službenog iseljenja i zatvaranja radi obnove i osuvremenjivanja dijeli svega nepuna tri mjeseca, MUO nastavlja programsku jesensku aktivnost najavom produženja velike retrospektivne izložbe grafičkog dizajnera Milana Vulpea „Dekodiranje“ koju će javnost moći razgledati sve do 17. listopada. Riječ je o jednoj od posljednjih izložbi koja će se moći razgledati u prostorima muzeja prije njegova iseljenja. Tako će produženjem izložbe Milana Vulpea MUO nastaviti jesenski izložbeni program posvećen dizajnu i temama vezanim uz sve grane dizajna uključujući popratni program stručnih vodstava, radionica, tematskih predavanja i gostovanja nekih od istaknutih imena današnjice s područja dizajna.

Tijekom rujna Muzej za umjetnost i obrt planira, ukoliko okolnosti i epidemiološke mjere dozvole, u suradnji sa Školom primijenjene umjetnosti i dizajna te Muzejem suvremene umjetnosti javnosti predstaviti radove jednog od najznačajnijih svjetskih dizajnera Miltona Glasera kojeg domaća javnost poznaje prije svega kao autora logotipa i slogana I love NY te jednog od autora utjecajnog dizajnerskog manifesta First things first. Radovi koji će biti predstavljeni zagrebačkoj publici donacija su Mirka Ilića i Krešimira Penavića iz AIC Foundation Inc., a izložbe Glaserovih radova održati će se na vanjskim javnim površinama (izložba plakata, u organizaciji ŠPUD-a) početkom rujna, u Muzeju za umjetnost i obrt (izložba vizualnih identiteta) krajem rujna, te u Muzeju suvremene umjetnosti (izložba plakata i projekcija filma).

Programsku aktivnost Muzej za umjetnost i obrt također nastavlja pridruživanjem društveno odgovornim projektima i kampanjama kao što su obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti (ETM) za podizanje svijesti o održivoj urbanoj mobilnosti te će tim povodom 22. rujna 2021., na tzv. Dan bez automobila, javnosti biti omogućen besplatan ulaz na razgled izložbe. Kao i svake godine, MUO se tijekom rujna i listopada pridružuje manifestaciji Dani europske baštine 2021. sa zajedničkom temom „Baština za sve“.

Jednako tako, suradnja s partnerskim institucijama u kontekstu međumuzejskog i međuinstitucionalnog povezivanja dio je kontinuirane programske aktivnosti Muzeja za umjetnost i obrt koji će se od 4. do 28. studenoga pridružiti velikom izložbenom projektu Etnografskog muzeja „Igračke – djetinjstvo zauvijek“, u okviru ciklusa manjih izložbi pod nazivom „U gostima kod Etnografskog muzeja“.