MUO otvorio veliku retrospektivnu izložbu Milana Vulpea

  • Izložba predstavlja više od 800 radova dizajnerske produkcije od pedesetih do osamdesetih godina 20. stoljeća

28. lipnja 2021., Zagreb – Velika retrospektivna izložba jednog od najznačajnijih hrvatskih grafičkih dizajnera Milana Vulpea otvorena je večeras u Muzeju za umjetnost i obrt. 

Brojne uzvanike, među kojima su bile i mr. sc. Anuška Deranja Crnokić, izaslanica ministrice kulture i medija RH te Marta Kiš, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, pozdravio je ravnatelj MUO Miroslav Gašparović.

Sveprisutnima se obratila i kustosica izložbe Koraljka Vlajo objašnjavajući zašto je uz naslov izložbe, uz ime, uz ime Milana Vulpea, dodana i riječ dekodiranje. “Prvi je razlog, što smo, kroz tisuću skica, nacrta i fotografija, dobili nesvakidašnju priliku zaći iza scene i dekodirati Vulpeove metode i neke, danas zaboravljene, analogne tehnike dizajnerskog rada. Drugi razlog leži u najbrojnijem segmentu izložbe – Plivinim deplijanima i brošurama za čije je čitanje zaista potrebno poznavati kod – stručni jezik liječnika i farmaceuta kojima se Vulpe obraćao.”

Izložba posvećena pioniru grafičkog dizajna u Hrvatskoj Milanu Vulpeu temelji se na iznimnom opusu njegovih radova koje je Muzej za umjetnost i obrt otkupio prije nekoliko godina. Posljednja retrospektivna Vulpeova izložba održana je upravo u Muzeju za umjetnost i obrt 1977. godine, u sklopu 12. zagrebačkog salona. 

Izložba Milan Vulpe – Dekodiranje predstavlja i valorizira bogat dizajnerski opus Milana Vulpea koji je tijekom četrdesetak godina djelovanja intenzivno radio na unaprjeđivanju vizualne kulture u području dizajna i uvođenju suvremenih dizajnerskih postulata u područje ekonomske propagande u Hrvatskoj od pedesetih godina dvadesetog stoljeća.

Na izložbi su predstavljeni ključni Vulpeovi projekti kroz dionice dizajn vizualnih identiteta tvrtki, dizajn naslovnica i omota knjiga te dizajn plakata.

Izložba je popraćena i fotodokumentacijom, originalnom privatnom Vulpeovom dokumentacijom te video intervjuima s Vulpeovim suradnicima i suvremenicima.

Kustosica izložbe i autorica stručne koncepcije je Koraljka Vlajo, muzejska savjetnica, voditeljica Zbirke grafičkog dizajna i Zbirke produkt dizajna Muzeja za umjetnost i obrt. 

Izložba je otvorena do 12. rujna 2021. godine.