Dani secesije u Muzeju za umjetnost i obrt i Zoološkom vrtu grada Zagreba

10. lipnja 2021., Zagreb –  Predstavljanjem EU projekta ARTNOUVEAU2 kojemu je Muzej za umjetnost i obrt jedan od vodećih partnera, izložbom secesijskih predmeta iz fundusa Muzeja za umjetnost i obrt, te edukativnim izložbenim panoima u ambijentu Zoološkog vrta grada Zagreba, danas je u Muzeju za umjetnost i obrt započelo obilježavanje Svjetskog dana secesije – World Art Nouveau Day.

Povodom Svjetskog dana secesije koji se svake godine obilježava 10. lipnja javnost će od 10. do 13. lipnja u atriju Muzeja za umjetnost i obrt moći besplatno razgledati izložbu „ZOO secesija u MUO“ na kojoj će biti predstavljeni odabrani secesijski predmeti iz zbirki keramike, metala, stakla i tekstila na kojima se javljaju životinjski motivi u okviru ovogodišnje teme „Životinje u secesiji“. U istom periodu posjetitelji će u zagrebačkom Zoološkom vrtu moći vidjeti prigodnu izložbu na edukativnim panoima na kojima će biti predstavljeni secesijski predmeti s životinjskim motivima iz fundusa MUO uz popratne zanimljivosti o životinjama koje možemo naći u Zoološkom vrtu grada Zagreba, a to su bjeloruki gibon, paun, crvenokljuni labud i snježna sova.

Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba, tom je prigodom istaknuo: “Ovogodišnja tema Dana secesije Životinje i secesija podsjeća na neraskidivu vezu životinjskog svijeta i ljudskog stvaralaštva. Životinjski svijet, od mačaka do egzotičnih divljih životinja, na kraju 19. stoljeća snažno je nadahnjivao umjetnike, arhitekte i obrtnike, a zahvaljujući Muzeju za umjetnost i obrt u njihovim djelima možemo uživati i danas. Bit će nam drago u Zoološkom vrtu grada Zagreba ugostiti izložbu fotografija secesijskih predmeta sa životinjskim motivima iz Muzeja te organizirati secesijom nadahnut popratni program. Ostajemo otvoreni za nove suradnje s MUO-om i drugim kulturnim ustanovama, umjetničkim udrugama i umjetnicima. Mi nastavljamo biti posvećeni istraživanju i zaštiti životinja te edukaciji građana. Nadamo se da će životinjski svijet biti vrelo nadahnuća i našim najmlađim posjetiteljima.“

Program će biti obogaćen pedagoškim kreativnim radionicama u Zoološkom vrtu 13. lipnja 2021. godine od 10 do 13 sati pod vodstvom Pedagoškog odjela MUO. Posjetitelji će moći izrađivati nakit sa životinjskim motivima te oslikavati vitraje sa stiliziranim životinjskim motivima iz razdoblja secesije. Radionice su besplatne, a prijave se primaju do 11.6.2021. na email edukacija@muo.hr. Također, za sve posjetitelje Zoološki vrt grada Zagreba organizira i edukativna vodstva u nedjelju 13. 6.2021. za što se zainteresirani mogu prijaviti na isti email.

U sklopu navedenog projekta EU projekta ARTNOUVEAU2 putem društvenih mreža javnosti će se premijerno prezentirati kratak film namijenjen mlađoj publici koji pomoću 3D animacije oživljava secesijske predmete, ostvaren u suradnji s Novenom.

Program posvećen secesiji možete pratiti na MUO društvenim mrežama i službenoj mrežnoj stranici Muzeja.

Vodeći partner projekta ARTNOUVEAU2 je rumunjski Grad Oradea (Oradea Municipality) uz ostale partnere:  Oradea City Museum – Cultural Complex, National Institute of Heritage, Bukurešt, Museum of Applied Arts, Budimpešta, Museum of Applied Arts, Beč, Muzej za umjetnost i obrt, Zagreb, Slovak University of Technology, Bratislava, Republic Institute for Protection of Cultural Monuments, Beograd i Kodolányi János University, Budimpešta.

Pridruženi partneri MUO: Ministarstvo kulture i medija RH, Društvo turističkih vodiča Zagreba

Članovi MUO projektnog tima:

dr.sc. Vesna Lovrić Plantić, voditeljica projekta;

Marija Jurkić Flis, koordinatorica za komunikaciju projekta;

Marta Kuliš Aralica i Vedrana Ceranja, voditeljice edukativnog programa za djecu;

dr.sc. Marina Bagarić, znanstvena suradnica.

Project cofunded by European Union Funds (ERDF, IPA II).

O projektu ARTNOUVEAU2:

U srpnju 2020. godine započeo je projekt ARTNOUVEAU2 – Strengthening the cultural identity of the Danube region by building on common heritage of ART NOUVEAU. Riječ je o nastavku projekta koji je pod nazivom ART NOUVEAU – Sustainable protection and promotion of Art Nouveau heritage in the Danube Region realiziran u sklopu Programa transnacionalne suradnje Dunav 2014. – 2020. s glavnom temom secesijske arhitekture u dunavskoj regiji, u kojemu je MUO također bio partner.