Najava
Svjetski dan secesije u MUO
10.6.2021.

Muzej za umjetnost i obrt u suradnji sa ZOO vrtom Grada Zagreba obilježava Svjetski dan secesije u sklopu projekta ARTNOUVEAU2

Izložbe, kreativne radionice i premijerno emitiranje kratkog filma

U srpnju 2020. godine započeo je projekt ARTNOUVEAU2 – Strengthening the cultural identity of the Danube region by building on common heritage of ART NOUVEAU. Riječ je o nastavku projekta koji je pod nazivom ART NOUVEAU – Sustainable protection and promotion of Art Nouveau heritage in the Danube Region realiziran u sklopu Programa transnacionalne suradnje Dunav 2014. – 2020. s glavnom temom secesijske arhitekture u dunavskoj regiji, u kojemu je MUO također bio partner.

Među glavnim zadatcima projekta svakako je valorizacija secesijske baštine kao i promocija Svjetskog dana secesije koji se svake godine obilježava 10. lipnja, a ovogodišnja tema je ”Životinje u secesiji”.

Tim povodom Muzej za umjetnost i obrt pripremio je raznolik program realiziran u suradnji s ZOO vrtom Grada Zagreba. Dio programa odvijat će se u atriju MUO, ZOO vrtu te online, putem MUO društvenih mreža.

Program Muzeja za umjetnost i obrt

Izložba secesijskih predmeta iz fundusa MUO

U atriju Muzeja za umjetnost i obrt od 10. do 13. lipnja 2021. svi posjetitelji moći će besplatno razgledati izložbu „ZOO secesija u MUO“ na kojoj će biti predstavljeni odabrani secesijski predmeti iz zbirki keramike, metala, stakla i tekstila na kojima se javljaju životinjski motivi u okviru ovogodišnje teme „Životinje u secesiji“.

MUO SECESIJA U ZOO

Izložba i kreativne radionice

Povodom ovogodišnjeg Svjetskog dana secesije na temu ”Životinje u secesiji”, Muzej za umjetnost i obrt u sklopu suradnje sa zagrebačkim Zoološkim vrtom postavio je prigodnu izložbu na panoima u prostoru zagrebačkog ZOO-a na kojima će biti predstavljeni secesijski predmeti s životinjskim motivima iz fundusa MUO s popratnim zanimljivostima o životinjama koje možemo naći u ZOO vrtu, a to su bjeloruki gibon, paun, crvenokljuni labud i snježna sova.

Uz izložbu Pedagoški odjel MUO održat će i dvije kreativne radionice u Zoološkom vrtu 13. lipnja 2021. godine od 10 do 13 sati na temu:

  1. Nakit s životinjskim motivima

Na radionici oblikovanja nakita koja je inspirirana secesijskim životinjskim motivima na predmetima iz Zbirki MUO posjetitelji će se modeliranjem žice okušati u izradi nakita koji je inspiriran secesijskim motivima.

  •  Secesijski vitraji

Na radionici će posjetitelji inspirirani animalističkim motivima iz razdoblja secesije oslikavati vitraje sa stiliziranim životinjskim motivima na paus papiru te s okvirom od crnog hamer papira, prema uzoru spajanja oslikanih staklenih pločica na vitraju olovnim trakama.

Radionice su namijenjene mlađoj publici.

Radionice su besplatne, a prijaviti se možete do 11.6.2021. na email: edukacija@muo.hr

Edukativna vodstva u ZOO vrtu

Za sve posjetitelje radionica ZOO vrt organizira i edukativna vodstva u nedjelju 13.6.2021.

Prvo vodstvo održat će se u 10 sati, a drugo u 13 sati.

Vodstvo je besplatno uz prijavu, a prijaviti se možete do 11.6.2021. na email: edukacija@muo.hr

*Napomena: za djecu starosti do 14 godina potrebna je pratnja jednog roditelja.

Ograničeni broj sudionika na radionici i vodstvu je 25.

Ulaz na radionice i vodstva je s istočne strane, odnosno iz ulice Fakultetsko dobro.

Premijerno emitiranje filma na MUO društvenim mrežama

Putem društvenih mreža premijerno će se prezentirat kratki film ostvaren u suradnji s Novenom, koji je namijenjen mlađoj publici.

U filmu ćete kroz dijalog muzejskog pedagoga i djevojčice Leonore moći saznati što su to povijesno umjetnički stilovi, kako možemo prepoznati stil secesije na predmetima, upoznati se s radom secesijske umjetnice Antonije Krasnik te saznati što su to vitraji. Pomoću 3D animacije predmeti iz fundusa MUO će oživjeti te ćete o njima saznati razne zanimljivosti.

Program posvećen secesiji možete pratiti na MUO društvenim mrežama i službenoj mrežnoj stranici Muzeja.

Vodeći partner projekta ARTNOUVEAU2 je rumunjski Grad Oradea (Oradea Municipality) uz ostale partnere: Oradea City Museum – Cultural Complex, National Institute of Heritage, Bukurešt, Museum of Applied Arts, Budimpešta, Museum of Applied Arts, Beč, Muzej za umjetnost i obrt, Zagreb, Slovak University of Technology, Bratislava, Republic Institute for Protection of Cultural Monuments, Beograd i Kodolányi János University, Budimpešta.

Project cofunded by European Union Funds (ERDF, IPA II).