Obnova MUO sredstvima iz Fonda solidarnosti EU ­č笭čç║

Muzej za umjetnost i obrt obnavljat ─çe se sredstvima iz Fonda solidarnosti EU-a

Godinu dana nakon velikog zagreba─Źkog potresa koji je te┼íko o┼ítetio dijelove Muzeja za umjetnost i obrt otvara se novo, zna─Źajno poglavlje  njegova djelovanja ÔÇô zapo─Źinje obnova i osuvremenjivanje cijele zgrade Muzeja. 

Muzej za umjetnost i obrt vas sa zadovoljstvom obavje┼ítava da je temeljem javnog poziva Ministarstva kulture i medija RH za dodjelom financijskih sredstava za provedbu mjera za┼ítite kulturne ba┼ítine o┼íte─çene u potresu 22. o┼żujka 2020. godine potpisao ugovor sa Ministarstvom kulture i medija o bespovratnim sredstvima koja su mu dodijeljena iz Fonda solidarnosti Europske unije.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava Muzej za umjetnost i obrt potpisao je sa Ministarstvom kulture i medija nekoliko tjedana prije obilje┼żavanja godi┼ínjice zagreba─Źkog potresa ┼íto je pravi trenutak za njegovo objavljivanje.

Muzeju su odobrena sredstva za obnovu infrastrukture i za┼ítitu muzejske gra─Ĺe, od ─Źega gotovo 66 milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije i provedbu mjera za┼ítite zgrade koje obuhva─çaju izvo─Ĺenje radova osiguranja i stabiliziranja te radova primarne obnove, te 740 tisu─ça kuna za provedbu mjera za┼ítite muzejske gra─Ĺe. Ovim sredstvima zapo─Źeti ─çe se i faza projekta obnove koja je bila neophodna i prije potresa. 

ÔÇ×Rije─Ź o velikom i povijesno va┼żnom trenutku za Muzej za umjetnost i obrt koji 141. godinu od osnutka, te 133 godine od izgradnje muzejske zgrade kre─çe u prvu, najve─çu i najtemeljitiju obnovu ─Źime ─çe doslovno postati muzej 21. stolje─ça odnosno muzej budu─çnosti kakav i zaslu┼żuje bitiÔÇť, naglasio je Miroslav Ga┼íparovi─ç, ravnatelj MUO.

Po─Źetak radova na objektu o─Źekuje se na jesen ove godine, a zavr┼íetak prve faze obnove predvi─Ĺa se za kraj svibnja 2022. godine do kada je rok za zavr┼íetak radova konstrukcijske sanacije.