MUO partner na izložbi američkog arhitekta Lebbeusa Woodsa

Muzej za umjetnost i obrt partner je izložbe istaknutog američkog arhitekta Lebbeusa Woodsa (1940 – 2012) – LEBBEUS WOODS: ZAGREB FREE ZONE REVISITED u organizaciji Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu i Oris Kuće arhitekture koja se održava od 31. ožujka do 24. travnja 2021. u Oris Kući arhitekture u Zagrebu.

Izložba je prvi put javno predstavljena davne 1991. u Muzeju za umjetnost i obrt u suorganizaciji Društva arhitekata Zagreba te nakon trideset godina ponovno prikazuje originalni materijal te popratnu monografiju koja donosi autorove tekstove, bilježnice, crteže i makete, kao i izvedbenu dokumentaciju za nerealiziranu Freespace strukturu u Zagrebu.

U suradnji sa svojim dugogodišnjim suradnikom Zagrepčaninom Leom Modrčinom, Lebbeus Woods je 1991. godine u Muzeju za umjetnost i obrt predstavio izložbu „Zagreb slobodna zona“. Jedan od kontrasta u tkivu Zagreba – metalnu konstrukciju visoku 12, a široku 6 metara  Woods je “smjestio” i u dvorište Muzeja za umjetnost i obrt, suprotstavljajući je simetriji Bolléove zgrade i istovremeno fizički oviseći o njoj. Projekt je predstavljen maketom koja se danas nalazi u fundusu Muzeja za umjetnost i obrt u Zbirci arhitekture i koja je posuđena za potrebe izložbenog postava aktualne izložbe u Oris Kući arhitekture.

Maketa južnog dvorišta MUO s konstrukcijom od posrebrene plastike