Ruksak pun kulture

U posebnom programu Ruksak (pun) kulture – umjetnost i kultura u vrtiću i školi za djecu i mlade iz potresom pogođenih područja Banovine ove godine sudjeluje i Muzej za umjetnost i obrt.

Nakon godinu dana pauze uzrokovane pandemijom, ponovno je pokrenut program Ruksak (pun) kulture. Provedba programa počela je u Lječilištu Topusko 8. ožujka 2021., a provodit će se sve do lipnja.

Ovim programom djeca i mladi upoznaju se s različitim pravcima umjetnosti, a omogućeno im je da se i sami uključe u umjetničko stvaranje.

Program Muzeja za umjetnost i obrt sastoji se od dva dijela: u prvom se dijelu putem prezentacije predstavlja Muzej i daje se uvod u kreativne radionice koje su vezane uz stilska razdoblja i predmete iz muzejskih zbirki.

Predmeti zastupljeni u Stalnom postavu Muzeja dočaravaju kulturu življenja plemstva i građanstva, koji su se nalazili u dvorcima, burgovima, gradskim palačama i građanskim stanovima. 

U drugom dijelu programa, muzejske pedagoginje provode radionice potičuću djecu na kreativno izražavanje kroz likovni izričaj.

Cijeli program zamišljen je interaktivno, realizira se kroz razgovor i aktivno sudjelovanje korisnika. Sve teme i radionice osmišljene su adekvatno uzrastu.

Program Muzeja za umjetnost i obrt u Topuskom provode Marta Kuliš Aralica i Vedrana Ceranja, muzejske pedagoginje.

Više o programu:

Ruksak (pun) kulture već osam godina djeci koja žive u manjim sredinama omogućuje pristup kulturnim i umjetničkim sadržajima. Od 2013. do 2020. godine u programu je sudjelovalo gotovo 35.000 djece i mladih, a umjetničko-edukativne programe Ruksak je donio u više od 250 gradova i općina koji pripadaju tzv. potpomognutim područjima, s niskim indeksom razvijenosti. Profesionalni umjetnici i stručnjaci, studenti umjetničkih akademija uz mentorstvo profesora djecu vode kroz radionice, prezentacije i ostale programe kazališne, filmske, glazbene, plesne i vizualne umjetnosti, književnosti i baštine.

Program su zajednički organizirali Ministarstvo kulture i medija, Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Središnji državni ured za demografiju i mlade.