Izložba “Unutrašnji prostori” Koraljke Kovač osvojila godišnju nagradu HDLU-a za izložbu godine

  • Izložba je bila otvorena u Muzeju za umjetnost i obrt od 22. prosinca 2020. do 31. siječnja 2021. i osvojila pozitivne kritike šire publike i stručne javnosti

U Muzeju za umjetnost i obrt danas su dodijeljene godišnje nagrade i priznanja za postignuća u likovnoj umjetnosti u organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija.

Laureati za godišnju nagradu za 2020. godini su Biserka Baretić Petlevski, akademska slikarica, za životno djelonagradu za najbolju izložbu dobila je Koraljka Kovač, akademska slikarica, za „Unutrašnji prostori“ u Muzej za umjetnost i obrt u Zagrebu i Fedor Vučemilovićakademski fotograf / snimatelj za „Otvoreni fotografski koncepti“ u Galerijama Prsten i PM (HDLU) u Zagrebu,  za najbolje mlade umjetnike dodijeljene su nagrade Vlatki Škoro, akademskoj kiparici i Ivanu Preradu, akademskom slikaru

Odbor za dodjelu likovnih nagrada HDLU-a koji je djelovao u sastavu Robert Šimrak, Zlatan Vrkljan, Ivana Jurić i Danko Friščić, posebno priznanje za doprinos likovnoj umjetnosti dodijelio je Ivici Županu i Art magazinu KONTURA.

Nagrade su svečano uručili ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek i predsjednik HDLU-a Tomislav Buntak. Umjetnica Koraljka Kovač o nagradi je rekla: “Nagrada mi jako puno znači. Izlažem od 1994. godine. Prva nagrada koju sam osvojila bila je Rektorova nagrada, a nakon toga su bila neka manja priznanja. Ovo je bila moja najveća izložba i jako mi je drago da je baš ona nagrađena i odabrana od strane Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Priznanje struke i kolega je svakako poticaj za daljnje stvaranje i potvrda da je moj rad prepoznat.“

Izložba « Unutrašnji prostori » umjetnice Koraljke Kovač bila je otvorena u Muzeju za umjetnost i obrt od 22. prosinca 2020. do 31. siječnja 2021. i osvojila pozitivne kritike šire publike i stručne javnosti. Kustosica izložbe je Marijana Paula Ferenčić, Muzej za umjetnost i obrt.

Obrazloženje nagrade za najbolju izložbu u 2020. godini Koraljka Kovač za izložbu „Unutrašnji prostori“ u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu:

Samostalna izložba Koraljke Kovač Unutrašnji prostori predstavila je novi umjetnički ciklus iz 2020. godine kojim autorica istražuje intimne procese svojih stvaralačkih poriva. Poigravanjem s kolorističkim odnosima, baziranim na kolažnom principu, propituje dimenzije prostornosti pa tako s dvodimenzionalne površine izlazi u prostor. Radeći na papiru te oslikavajući svoj unutarnji svijet Koraljka Kovač istražuje njegove različite teksture. Višeslojnim tretiranjem površina problematizira višestruka prostorna prožimanja; ono stvarno, definirano medijem, te ono sasvim osobno, sadržano ispod površine. Svojevrsnim introspektivnim slikarskim dnevnicima, oslikava svoju nutrinu, jednako kao i vlastitu potrebitost samog umjetničkog stvaranja. Iz unutarnjeg prema vanjskom, iz nutrine prema površini, unutrašnji prostori Koraljke Kovač žive na slikarskim papirima, u geometrijskim kompozicijama kojima materijalizira odraze svoje unutarnje ekspresije. Na izložbi je bilo izloženo 45 radova u kombiniranoj tehnici koji su nastajali višeslojnim preslojavanjima papira i njihovim slikarskim tretiranjem. 

Specifičnost umjetnosti Koraljke Kovač sadržana je u višestrukom tretiranju površine, simboličkom korištenju boja i geometrijskih likova te kompozicijskom i strukturalnom odnosu slika u kojima procesualnost stvaranja čini temelj njenog kontemplativnoga likovnog svijeta u tradiciji kolorističko-lirske apstrakcije. Ovom izložbom Koraljka Kovač je još jednom potvrdila  kontinuitet svog stvaralaštva koji čini referentnu točku hrvatske suvremene umjetnosti.

Koraljka Kovač rođena je 17. srpnja 1971. u Zagrebu. Završila je Slikarski odjel Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn. Godine 1991. upisala je Slikarski smjer Pedagoškog odjela Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Diplomirala je u klasi profesora Zlatka Kesera. Članica je HDLU od 1998. godine. Bavila se animiranim filmom i ilustracijom. Bila je članicom grupe „Daklelososi“ i udruge „Punkt“. Do sada je imala 58 samostalnih i 83 skupne izložbe u zemlji i inozemstvu. Sudjelovala je na više kolonija, projekata i rezidencija; vodila likovne radionice za djecu i odrasle. Dobitnica je Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu. Trenutno kao izvanredna profesorica u umjetničkom području radi na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, Zavodu za dizajn tekstila i odjeće na kolegiju „Kreiranje tekstila“. Održala je 34 mentoriranih autorskih izložbi i projekata sa studentima.