U zagrebački MUO stiže izložba « Moda i strip » iz francuskog Muzeja stripa / live prijenos

Pratite danas u 12 sati otvorenje prve ovogodišnje Izložba MODA I STRIP koja je ostvarena u suradnji s francuskim Muzejom stripa iz centra la Cité internationale de la bande dessinée et de l’image u Angoulêmeu, a povodom stote obljetnice osnutka Francuskog instituta u Hrvatskoj. Prijenos uživo s otvorenja možete pratiti i na MUO YouTube kanalu, MUO FB stranici i na FB stranici Institut français de Croatie s početkom u 12 sati.

U zagrebački MUO stiže izložba « Moda i strip » iz francuskog Muzeja stripa

Izložba se otvara 21. veljače povodom stote obljetnice osnutka Francuskog instituta u Hrvatskoj i donosi neke od najatraktivnijih primjeraka iz svijeta mode i stripa

Muzej za umjetnost i obrt i Francuski institut u Hrvatskoj najavljuju otvorenje atraktivne i jedinstvene izložbe “Moda i strip” koja je danas u zagrebački MUO stigla iz francuskog Muzeja stripa iz centra Cité Internationale de la Bande Dessinée et de l’Image. Javnost će ju moći razgledati od 23. veljače do 28. ožujka 2021.

Izložba će se održati u povodu stote obljetnice Francuskog instituta u Hrvatskoj, a prikazat će intrigantan odnos svijeta mode i stripa te njihove međusobne utjecaje. Iz Muzeja stripa u Angoulêmeu na zagrebačkoj će izložbi biti prikazano više od stotinu atraktivnih predmeta iz muzejske kolekcije stripova, izvornih strip tabli i crteža, odjeće i modnih dodataka, parfema, tiskanih arhiva i drugih predmeta. Među istaknutijim izlošcima domaća će publika moći vidjeti neke od prvih dizajnerskih crteža svjetski poznatih dizajnera Yves Saint Laurenta, Christiana Diora, Thierryja Muglera koji su svoje kolekcije prvo stvarali na papiru i koji predstavljaju značajnu crtačku tradiciju unutar francuske visoke mode.

Tee shirt super héros : Tee-shirt avec motif super-héros par Marvel Comics

Na izložbi će, između ostalog, biti prikazani radovi američkog autora stripova i pionira animiranog filma Winsora McCaya među kojima se ističe strip na kojoj Mali Nemo iz serije Little Nemo in Slumberland prvi put ljubi princezu Slumberlanda, zatim nikad viđeni strip La Vilaine Lulu (Naughty Lulu, Zločesta Lulu) jedinog stripa kojeg je nacrtao dizajner Yves Saint-Laurent. Također, iz razdoblja mondrijanovske revolucije dolaze modne skice haljina – slika Yves St. Laurenta nadahnute radovima slikara Pieta Mondriana čime je ovaj poznati dizajner odao počast Mondrianu dizajnirajući koktel haljine inspirirane slikarevim apstraktnim platnima. Među atraktivnim izlošcima koji ovom posve novom temom ističu ulogu i mjesto stripa u svim segmentima umjetnosti bit će izložena i originalna Dior haljina također nastala pod utjecajem devete umjetnosti.

Posebno atraktivan jest i grafički roman Jeune Fille en Dior (Dargaud, 2013.), poznate crtačice Annie Goetzinger koja prati pustolovinu razvoja prestižne modne kuće u posljednjem desetljeću Diorova života, od 1947. do 1957. godine, kroz nevin i zadivljen pogled mlade novinarke. Album prikazuje sve faze procesa stvaranja, od prve skice do izrade modela u radionicama.

Estampe « Poupées à Habiller – genre supérieur », Imagerie Pellerin, Epinal, 1912

Među izlošcima bit će prikazani i odjevni predmeti sa apliciranim motivima stripa, kao primjerice majica kratkih rukava sa uzorkom super junaka Marvel Comicsa,  kaput poznatog međunarodno uspješnog dizajnera Jean-Charles de Castelbajaca, tenesice Vans SKS “Charlie Brown” autora Charles Schulza i dr.

Dio izložbe bit će i nezaboravne lutke od papira koje  dolaze s nekoliko odjevnih predmeta i dodataka, a koje će i sami posjetitelji moći odjenuti u različite odjevne kombinacije baš kao što je to činio, primjerice, poznati dizajner Yves Saint-Laurent koji je kao sedamnaestogodišnjak izrezivao modele iz modnih časopisa svoje majke i za njih crtao odjevne kombinacije koje su nagovijestile njegove buduće kolekcije.

Također, radovi prvoklasnih ilustratora poput Edgar P. Jacobsa,  jednog od utemeljitelja europskog pokreta stripa, zatim ilustracije talijanskog umjetnika stripa i ilustratora Lorenza Mattottija čije su ilustracije objavljene u časopisima Cosmopolitan, Vogue, The New Yorker, Le Monde i Vanity Fair i koji je 2003. godine dobio Eisnerovu nagradu za svoj grafički roman Dr Jekyll & Mr Hyde. 

Remek djelo glasovitog američkog karikaturista Georgea McManusa, strip Bringing Up Father i njegovi glavni likovi “Maggie i Jiggs”, nositelj je glavnog vizuala ove atraktivne izložbe.

Svojom originalnošću i nesvakidašnjom tematikom izložba označava važan trenutak u povijesti kulturne uloge stripa. Izložba „”Moda i strip”“ produkcija je Muzeja stripa u Angoulêmeu, koji ima bogatu kolekciju od preko 14 000  originalnih strip tabli i crteža kao i brojnih drugih tiskanih i audiovizualnih predmeta. Ova izuzetna kolekcija jedinstvena je u Europi.

Izložba “Moda i strip” u sklopu je šire hrvatsko-francuske suradnje na području stripa, području na kojem Hrvatska i Francuska dijele snažnu i živu tradiciju. Izložba je realizirana u suradnji i uz financijsku potporu Francuskog instituta u Hrvatskoj, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Zagreba, u partnerstvu sa centrom Cité Internationale de la Bande Dessinée et de l’Image u Angoulêmeu.

Više o obljetnici Francuskog instituta u Hrvatskoj:

Prije točno stotinu godina, 21. veljače 1921. godine skupina hrvatskih frankofonskih i frankofilskih intelektualaca okupila se na Sveučilištu u Zagrebu i osnovala novu udrugu, “Francuski institut”, u svrhu promicanja i širenja francuskog jezika, književnosti i kulture.

Stota obljetnica svečano će se obilježavati tijekom cijele 2021. godine iznimno raznolikim programom nastalim u partnerstvu s hrvatskim kulturnim ustanovama. To će ujedno biti prigoda da se pokažu bogatstvo i aktualnost kulturne veze između Hrvatske i Francuske, ali i vrijednosti otvorenosti i solidarnosti koje su joj temelj i koje su osobito značajne u sadašnjem kontekstu, obilježenom posljedicama svjetske pandemije i potresa koji su pogodili Hrvatsku.

www.institutfrancais.hr

#FrancuskiInstitutod1921 #IFCroatiedepuis1921

____________________________________________________________________________

Kontakti za više informacija :

Voditeljica službe za medije Francuskog instituta u Hrvatskoj: Romana Čumbelić Omrčen romana.omrcen@institutfrancais.hr, 098 413 645

Voditeljica službe za medije Muzeja za umjetnost i obrt: Andrea Gerenčer, andrea.gerencer@muo.hr; 091 45 55 173

____________________________________________________________________________