In memoriam

U četvrtak, 10. prosinca preminuo je hrvatski fotograf Nino Semialjac.

Rođen je 1964. godine. Fotografijom se počeo baviti već s 13 godina u Fotoklubu u Valpovu. Pripadnik je čuvene generacije fotografa Poleta i Studentskog lista 1980-ih godina. Od 1988. godine radio je kao fotograf na filmu (Virdžina, 1991., Šokica, 1996., Fever, 2005.,…) i tv serijama (Obiteljska stvar, 1998., Bumerang, 2005., Odmori se, zaslužio si, 2013.,..). Bio je član Hrvatskog društva filmskih djelatnika. Jedan je od prvih u Hrvatskoj koristio digitalnu fotografiju u profesionalnom radu.

Godine 2005. u Zagrebu je osnovao čuveni print studio „Art Jus“, kultno okupljalište pripadnika umjetničke fotografske scene, u kojem je razvijao i primjenjivao brojne inovacije na području obrade fotografije i fotografskog printa.

Godine 1990. odabire mentalnu fotografiju kao jedini oblik umjetničkog rada.

Nino Semialjac bio je na više fotografskih projekata suradnik Muzeja za umjetnost i obrt  u čijem se fundusu čuva nekoliko njegovih fotografija.

„Fotke u glavi? Prije svega nemaju fizičku dimenziju, nemaju kadar. Nešto što mi je bio ideal postići u materijalnoj fotografiji nemoguće je to postići bez kadra i bez fizičke dimenzije. U jednom času me počela smetat ta materijalnost fotografije i onda mi je čak ideja bila, prostor kak napravit, nekakavu sferu u kojoj je fotka al sve je to materijalno, i na kraju sam skužil ak ne želim materijalnu fotografiju da naprosto ne smije biti materijalna.“

Nino Semialjac


Nino Semialjac
Iz serije Grad
1980.