COS – REFLEKSIJE
edukativni video o sudioničkom upravljanju u kulturi u projektu Centar oblikovanja svakodnevice

Projekt Centar oblikovanja svakodnevice dvogodišnji je rezultat suradnje suradnje dvije strukovne udruge u kulturi, ULUPUH-a i HDD-a koji je nositelj projekta. Jedan od partnera je Muzej za umjetnost i obrt, glavna muzejska ustanova u području dizajna. Svoju ulogu u projektu, Bacači sjenki nose kao nevladina organizacija, koja djeluje umjetnički i doprinosi velikim iskustvom u radu s građanima kroz inovativne participativne programe. Grad Zagreb nezaobilazan je u kreiranju civilno javnog partnerstva. 

Kroz priču nas vode suradnici na projektu iz partnerskih organizacija i ustanova i donose nam svoja iskustva, doživljaje i očekivanja o budućnosti.

Video možete pogledati i na poveznici

Oblikovanje je u terminološkom smislu korak unazad od dizajna. Konotacije na dizajn u medijskom smislu obično su vezane uz nešto skupo što je dizajnirano da bude lijepo. U terminološki ozbiljnijem smislu, dizajn je usko vezan uz industriju i masivnu proizvodnju. Oblikovanje je daleko širi pojam, a sadrži put prema osvještavanju dizajna. Oblikovanje kao davanje oblikovanja nečemu, od uporabnog predmeta do popodneva, ručka, druženja, odnos prema bližnjima, obuhvaća cijelu sferu života. 

Koncepcija i sinopsis: Bojan Mucko

Snimatelj i montažer: Miran Krčadinac

Sugovornici

Helena Tokić Jurković (Voditeljica projekta)

Marko Golub (HDD, voditelj galerije)

Koraljka Vlajo (MUO, viša kustosica)

Boris Bakal (Bacači sjenki, predsjednik udruge)

Nataša Raus Grad Zagreb, (Gradski ured za kulturu)

Ivana Bakal (ULUPUH, predsjednica udruge)

Bella Rupena (ULUPUH, voditeljica galerije)

Eu logos 2

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj internetske stranice isključiva je odgovornost Hrvatskog dizajnerskog društva