Muzej za umjetnost i obrt dio projekta Izvan okvira

Zagreb, 27. listopada 2020. – Turistička zajednica grada Zagreba pokreće novi kulturno-umjetnički projekt pod nazivom „Izvan okvira“, a realizira ga u suradnji s kreativnim timom Nas dve – Ana Mikin i Tina Kovačiček i odabranim umjetnicima. Projekt se bavi umjetnošću u javnom prostoru, koristeći zgrade Muzeja za umjetnost i obrt, Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, Galerije Gradec i Umjetničkog paviljona. Inspirirani njihovom poviješću, građom, ali i aktualnom situacijom, umjetnici osmišljavaju instalacije koje postavljaju „Izvan okvira“. Time, umjetnost izlazi iz galerija i muzeja, a njihova pročelja i prostori koji ih okružuju dobivaju novu privremenu funkciju i postaju jedinstvena galerija na otvorenome.

Svaku od navedenih lokacija, uređuju pojedini umjetnici pa će, tako, street art umjetnik Boris Bare i kipar Ivo Gašparić postaviti instalaciju „Vani“ na Galeriji Gradec. Umjetnički paviljon bit će uključen s čak dvije instalacije „Novi krajolik“ te „Privremeno zatvoreno“ koje potpisuju umjetnice Maša Barišić i Jelena Malenica, a kiparica Ida Blažičko postavit će „Hommage Bolléu“ na pročeljima MUO-a i ŠPUD-a.

Dr.sc. Martina Bienenfeld, direktorica TZGZ, ovom prilikom je poručila: „U idućih mjesec dana, realiziramo, u ovo doista izvanredno vrijeme, jedinstveni projekt koji uljepšava i obogaćuje javni prostor, revitalizira grad te pruža posebno iskustvo umjetnosti off site. Iako, nažalost, neke od lokacija trenutno ne mogu pozivati posjetitelje na obilazak izložbe, intervencijom naših umjetnika pojedina zgrada postaje umjetničko djelo, naglašavajući ideju da građevine imaju svoj identitet i dušu. Zahvaljujem ravnatelju MUO-a, g. Miroslavu Gašparoviću, zatim ravnatelju Galerije Klovićevi dvori, g. Antoniu Picukariću, te ravnateljici Umjetničkog paviljona, gđi Jasminki Poklečki Stošić, kao i Školi primijenjene umjetnosti i dizajna što su prepoznali ovaj projekt i omogućili njegovu realizaciju.“.

G. Miroslav Gašparović, ravnatelj MUO-a poručuje: „U godini u kojoj MUO obilježava 140 godina djelovanja, a u kojoj je, nažalost, pretrpio velika oštećenja nakon potresa, sudjelovanje u projektu „Izvan okvira“ TZGZ-a intervencijom Ide Blažičko „Hommage Hermanu Bolléu“ shvaćamo, ne samo kao počast ovom velikom arhitektu koji je izgradio zgradu MUO i niz drugih značajnih objekata dajući gradu novo lice nakon velikog potresa 1880., već i kao svojevrsni putokaz, poruku optimizma i nade svim građankama i građanima Zagreba da će i nakon ovog potresa Zagreb biti ljepši grad.“

G. Antonio Picukarić, ravnatelj GKD-a, je izjavio: „Raduje nas suradnja s TZGZ-om i odabranim gradskim muzejima te umjetnicima na projektu „Izvan okvira“. S obzirom na činjenicu da podržavamo susrete na otvorenome prostoru, osobito prateći epidemiološke mjere HZJZ, smatramo umjetničke interpretacije situacije izvan „galerijskih zidova“ iznimno vrijednim i poticajnim.“.

Projekt „Izvan okvira“ se posebno osvrće i na aktualnu temu obnove Zagreba, skrećući pozornost na kulturnu ponudu grada koja je pretrpila značajna oštećenja uzrokovana zagrebačkim potresom, a trajat će od 27. listopada do 27. studenog.

Kontakt:                 

Darja Dragoje

voditeljica

Odnosi s javnošću

TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA ZAGREBA

Kaptol 5, 10000 ZAGREB

tel: +385-1-4898547, fax: +385-1-4814340

e-mail: darja.dragoje@infozagreb.hr  

web: http://www.infozagreb.hr/