Edukativna muzejska akcija See Love ❤️ Everywhere You Look

Dragi naši, 

ovogodišnja #EMA približila se kraju, pa ćemo je začiniti s još jednom mjericom ljubavi.

Veselimo se pozvati vas da virtualnom šetnjom nastavimo ciklus potrage za ljubavnim pričama u Stalnom postavu MUO-a vezanim uz Edukativnu muzejsku akciju. U nastavku donosimo priču o šalici koju možete potražiti u Zbirci keramike Muzeja za umjetnost i obrt. Prošećite muzejom i otkrijte gdje se nalazi…

Joseph Gayer (Manufaktura porculana Beč), šalica, Beč, oko 1815., porculan, MUO 19569/01

Na šalici cilindričnog korpusa koja se proširuje u izvijeni obod s pozlaćenom ručkom komponiranom u obliku ušne školjke donosimo jedan ljubavni prizor, u ovom slučaju, majčinske ljubavi koji krije eksponat iz našeg fundusa. Na prednjoj strani naslikan je figuralni prizor žene koja sjedi u interijeru s djetetom u krilu. U lijevoj uzdignutoj ruci drži kapicu, a do nogu joj je košarica. 

Ova šalica stilski pripada razdoblju bidermajera, koji smještamo u prvu polovinu 19. stoljeća, a upravo u to vrijeme građanski sloj preuzima glavnu ulogu u društvu, dok plemići sve više počinju živjeti građanskim životom. Ljudi u gradovima težili su udobnom obiteljskom životu, obogaćenom vrijednostima poput čitanja, pisanja, plesa i drugih hobija, na koje nas je i ova godina i situacija vezana uz pandemiju podsjetila, pa je i ovogodišnja EMA na temu Ljubav, zaokružila cjelinu pozitivnih emocija koji nas čine snažnijima da se odupremo svim izazovima.

Ostali dio šalice obojen žuto, s ukrasom izvedenim pozlatom: lisnata girlanda ovija se oko strelice na kojoj je ovješeno sidro. Uz rub pozlaćena bordura. Unutrašnjost šalice pozlaćena, a uz rub oboda bordura: na bijelom polju friz stiliziranih cvjetova s lišćem.