Od potresa do potresa 1880. – 2020.

Na današnji dan davne 1880. godine Zagreb je pogodio veliki potres. Mnoštvo Zagrepčana koji su si to mogli priuštiti, iselili su u obližnje gradove (Beč, Graz, Maribor, Celje, Ljubljanu i Trst…), a neki su ostali pomagati pri saniranju ruševina. Među njima je bio i August Šenoa, koji je kao gradski senator pomogao unesrećenim ljudima te je zbog hladnoće obolio od upale pluća i umro 1881. Među onima koji su ostali bio je i fotograf Ivan Standl kojeg je Jugoslavenska akademija znanosti i umjetnosti (danas HAZU) angažirala na fotografiranju oštećenih građevina u Zagrebu i okolici. U fundusu MUO nalazi se fotografija oštećene unutrašnjosti katedrale koju je snimio Ivan Standl te koju vam danas predstavljamo.

1880. Muzej se nalazio na drugom katu zgrade u Gajevoj ulici broj 23, a potres koji ga je tada pogodio oštetio je izloške i zgradu. Tada je Muzej zatvoren, a postav pohranjen na tavan vile Izidora Kršnjavoga na Josipovcu, a potom u podrum i na tavan palače Akademije.

Dvije godine nakon, 1882., Muzej je ponovno otvoren na drugom katu Priesterove kuće u Ulici Marije Valerije broj 3 (danas Praška ulica) te je nastavio sa svojom zadaćom na očuvanju i zaštiti baštine koja mu je povjerena.

Potres je potakao i veliku obnovu grada. Uz obnovu katedrale, koja je otada njegov zaštitni znak Zagreb dobiva i brojne nove palače, parkove i fontane.

Vjerujemo da će i ovaj nedavni potres potaknuti na obnovu i zaštitu kako bi i naraštaji za 140 godina mogli svjedočiti i uživati u baštini koja je i nama ostavljena i predana na čuvanje.

Velika izložba Protreseni MUO: od potresa do potresa 1880. – 2020. na svojevrstan će način predstaviti sudbinu Muzeja između dvaju potresa, onog 9.11.1880. i ovog nedavnog, 22.3.2020.

MUO-014121: Zagrebački potres – katedrala, unutrašnjost: fotografija