Premijera dokumentarnog filma
140 GODINA MUO

Premijera dokumentarnog filma HRT-a

„140 GODINA MUZEJA ZA UMJETNOST I OBRT“

u nedjelju, 8. studenoga 2020. u 18 sati na HRT – HTV 2

povodom obilježavanja 140. obljetnice osnutka Muzeja i ususret izložbi 

Protreseni MUO: od potresa do potresa 1880. − 2020.

Vizual za Premijerno emitiranje dokumentarnog filma

_____________________________________________________________________

„Muzej u suvremenom svijetu ne može biti bjelokosna kula“ – smatra Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt – „nego mjesto dijaloga inspirativne prošlosti i dinamične sadašnjosti, u kojoj se MUO intenzivno mijenja za izazove u budućnosti“.

Povodom velike obljetnice u kojoj je Muzej za umjetnost i obrt obilježio 140 godina postojanja kao jedan od najvećih i najstarijih hrvatskih muzeja lijepih i primijenjenih umjetnosti te dizajna, pogledajte dokumentarni film HRT-a u režiji Nane Šojlev u kojem Muzej predstavlja novi pravac u svojemu radu, ne odbacujući svoje temelje kao sakupljača i čuvara umjetnosti od gotike do današnjih dana.

Naime, 17. veljače 2020. godine Muzej za umjetnost i obrt proslavio je 140. godišnjicu osnutka. Toga dana davne 1880. godine pokrenuto je osnivanje Muzeja za umjetnost i obrt, na inicijativu Društva za umjetnost i njegova tadašnjeg predsjednika Isidora Kršnjavija, kao jedne od prvih institucija takve vrste u Europi.

Ovogodišnji obljetnički planovi dijelom su osujećeni pandemijom i potresom, koji je Muzeju nanio golemu štetu. Hoće li to biti poticaj da se Muzej za umjetnost i obrt iz temelja obnovi kako bi se sačuvala sva izvanjska obilježja historicističke arhitekture, ali i adaptira tako da MUO postane pravi suvremeni muzej za 21. i nadolazeće 22. stoljeće?

Scenaristica, redateljica i urednica:

NANA ŠOJLEV

Direktor fotografije:

MARIO BRITVIĆ

Montažerka:

DAVORKA FELLER

Producentica:

SUNČANA HRVATIN KUNIĆ

Proizvodnja:

HRT, Dokumentarni sadržaji HTV-a