Intervju s kustosicom Ivom Prosoli
o izložbi NOVE SAMOĆE

Muzej za umjetnost i obrt gostuje u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku do 15.11.2020. predstavljajući fotografsku seriju Nove samoće Jelene Blagović.

Povodom izložbe razgovarali smo s višom kustosicom  Muzeja za umjetnost i obrt, ujedno i jednom od kustosica izložbe, Ivom Prosoli koja nam je odgovorila na nekoliko kratkih pitanja.

  1. Što se krije iza naslova Nove samoće?

Iza ovog  zanimljivog naslova krije se osoban, intiman i iskren pogled na majčinstvo. Kroz inscenirane portrete mladih mama, konkretno autoričinih bliskih prijateljica, prikazana su stanja „novih samoća“, odnosno suočavanje s čitavim spektrom novih i neočekivanih emocija, stanja i misli koje majčinstvo donosi. 

  1. Što je zajedničko svim fotografijama?

Već na prvi pogled na svim je radovima uočljiv zajednički motiv prozora.

Ovaj arhetipski motiv Jelena Blagović svjesno koristi na dva načina: kao dio kompozicije i izvor svjetla, čime se referira na čitav niz autora kroz povijest slikarstva, te metaforički, kao prozor u svijet, ujedno i najčešći pogled prema slobodi mlade mame, odnosno ako gledamo cjelinu slike, kao otvor prema vanjskom i unutarnjem pejzažu. 

  1. Zašto su fotografije printane na šperploču?

Autorica se odlučila na ovaj neuobičajen postupak tražeći odgovarajuću vizualizaciju za osobni doživljaj majčinstva. Drvo je prirodan, organski materijal.  Isprintom  na drvenu podlogu u fotografiju se upisuju karakteristike i tekstura drveta, njegovi godovi i neravnine što konačnu sliku čini potpunom. Nemojmo zaboraviti da se u ovoj fotografskoj seriji, kao i u većini radova Jelene Blagović, radi o autoportretu.

Više o izložbi pročitajte ovdje:

http://www.mlu.hr/index.php/component/content/article?id=555