Dan hrvatskog baleta

U povodu Dana hrvatskog baleta, Muzej za umjetnost i obrt u suradnji s Hrvatskom zajednicom u Trstu i Gradskim muzejima i knjižnicama grada Trsta, planirao je postaviti izložbu „Balet i strast. Zbirka Jelka Yureshe iz Muzeja za umjetnost i obrt, Zagreb“ u prestižnom galerijskom prostoru i kazališnom muzeju „Carlo Schmidl“ u Palazzo Gopcevich u Trstu.

Odlaskom Jelka Yureshe tijekom priprema, izložba postaje i svojevrsni hommage ovom velikom baletnom umjetniku i donatoru.

Prema riječima ravnateljice Gradskih muzeja i knjižnica grada Trsta gospođe Laure Carlini Fanfogna “Izložba je to koja približava Italiju i Hrvatsku plesnim koracima, zahvaljujući kozmopolitskom životu Yureshe, umjetnika koji je plesao u kazalištima na pet kontinenata i koji je plesnom umjetnošću prenio nezaboravne emocije različitim svjetovima.“

Nažalost, izložba je do daljnjega odgođena zbog epidemiološke situacije uzrokovane pandemijom bolesti Covid-19.

No, naša vjera da će 2021. donijeti dobre vijesti u borbi s virusom te iznimna suradnja s gospodinom Damirom Murkovićem, predsjednikom Hrvatske zajednice u Trstu i partnerima iz grada Trsta, daju nadu da će se ova izložba realizirati kao još jedna potvrda sjajne višegodišnje kulturne, diplomatske i prijateljske suradnje.