MUO i Italija se vole

U Tjednu talijanskog jezika i kulture donosimo mali podsjetnik na velike izložbe posvećene talijanskim umjetnicima i dizajnerima u Muzeju za umjetnost i obrt.

Prisjetit ćemo se velikih izložbi kojima smo predstavili radove od Leonarda da Vincija, Caravaggia, Guercina, Tiepola, Canaletta, Guardija, Marija, Alvianija, Bareressea, talijanskog produkt i modnog dizajna te vrhunskih glazbenih doživljaja s glazbom skladatelja poput Monteverdija, Gesualda, Lassa…

Sve izložbe rezultat su dugogodišnje suradnje s Talijanskim veleposlanstvom u RH i Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu. Značajnu sponzorsku podršku većini izložbi dala je Privredna banka Zagreb, članica Grupe Intesa Sanpaolo.

Jedan od najljepših izraza dobrodošlice Republici Hrvatskoj pri ulasku u Europsku zajednicu 2013. godine dolazi iz Italije posudbom Večere u Emausu, remek djela jednog od najvećih genija baroka- Michelangela Merisija da Caravaggia iz čuvene milanske Pinacoteca di Brera.

Tjedan talijanske kulture i jezikaPovodom predsjedanja Republike Italije Europskom unijom 2014. MUO dobiva priliku predstaviti djela Il Guercina izložbom Guercino: svjetlo baroka.U svjetlu ovogodišnjeg jakog potresa koji je nanio velike štete u Zagrebu i MUO-u, zanimljiva je činjenica da su Guercinova djela posuđena iz Pinakoteke u Centu koja je bila jako oštećena u nizu jakih potresa 2012. nakon čega su organizirane izložbe diljem svijeta kako bi se skupila sredstva za njenu obnovu.

Ciklus predstavljanja talijanskog baroknog slikarstva završava 2017. dvjema velikim izložbama Barokni sjaj Venecije: Tiepolo i suvremenici i Vedute Venecije, iz Zbirke umjetnina Intesa Sanpaolo. Vrhunska djela velikih imena venecijanskog baroknog slikarstva dolaze iz dviju najznačajnijih ustanova u kulturi u Vicenzi: Pinacoteca di Vicenza i Gallerie d’Italia-Palazzo Leoni Montanari.Danas se prisjećamo djela Tiepola, oca i sina, i suvremenika poput Marca i Sebastiana Riccija, Piazzette, Zaisa, Pittonija, Avianija, Marchionija i mnogih drugih slikara venecijanskog baroknog kruga 18. stoljeća.

Odabrana djela Canaletta, Guardija, Marieschija i van Linta iz Zbirke umjetnina Intesa Sanpaolo smještene u jednoj od tri Gallerie d’Italia, u najljepšoj baroknoj palači u Vicenzi, palači Leoni Montanari, između ostalog, govori i o društvenoj odgovornosti banke Intesa Sanpaolo u očuvanju kulturne baštine svoje zemlje.

Izložbom Pokrenuto oko-talijanska kinetička umjetnost od 50-ih do 70-ih (2016.) MUO je podsjetio hrvatsku javnost na vodeće protagoniste kinetičke umjetnosti u Italiji kao što su Enzo Mari, Getulio Alviani, Givanni Anceschi, Bruno Munari, Antonio Baresse i mnogi drugi.