Edukativna muzejska akcija

Ovogodišnja EMA u Muzeju za umjetnost i obrt održava se u nešto drugačijem izdanju nego prijašnjih godina, odnosno putem virtualnih kanala. Veselimo se pozvati vas da virualnom šetnjom započnemo ciklus potrage za ljubavnim pričama u Stalnom postavu MUO. U nastavku donosimo priču o satu kojeg možete potražiti u Zbirci satova Muzeja za umjetnost i obrt. Prošećite muzejom i otkrijte gdje se nalazi…

SAT S PRIKAZOM ORFEJA I EURIDIKE
Pariz, oko 1810., urar: Dubuc ml.; broncist: Claude Galle (?)
signatura: Dubuc Jeune (na brojčaniku)
bronca, lijevana, pozlaćena, patinirana; mjed, emajl

Orfej i Euridika jedan su od najpoznatijih parova grčke mitologije. Njihova je ljubav inspirirala brojne umjetnike poput, među ostalima, Perija i Caccinija (opera Euridice, 1600.). Priča o Orfeju i Euridici korištena je i u nadrealističnom filmu Orphee Jeana Cocteaua.
Ljubav Orfeja, tračkog pjesnika znamenitog po vještini sviranja na liri, i šumske nimfe  Euridike prekinuta je ujedom zmije koji je usmrtio Euridiku. Orfej je sišao u Had i ljepotom svoje glazbe uspio nagovoriti boga podzemlja da pusti Euridiku natrag na Zemlju, uz uvjet da se ne osvrne na nju dok ne stigne na gornji svijet. Međutim, neposredno pred izlaskom iz Hada Orfej se okrenuo i ponovo izgubio voljenu ženu.

Orfej je nakon toga prezreo žene. Stoga su ga kikonske žene iz Trakije napale i rastrgale na komadiće. Ponovo došavši u Had susreće Euridiku i željno je grli.

Priču o Orfeju i Euridici prenio nam je rimski pjesnik Ovidije u svom djelu Methamorphoses, knjiga X., poglavlje o nesretnim ljubavima.

Pretpostavka je da je na ovom satu prikazan trenutak kada se ljubavnici ponovo sastaju u Hadu (sada i Orfej kao sjena) i kada Orfej “uzima Euridiku u svoje željne ruke” (usp. Ovidije, Methamorphoses, knjiga X., Smrt Orfejeva).

SEE LOVE ❤️ EVERYWHERE YOU LOOK