Otvorena izložba Svjetlana Junakovića

Otvorena izložba skulptura i crteža u Muzeju za umjetnosti i obrt

OD DANAS SLOBODAN ULAZ NA IZLOŽBU SVIM POSJETITELJIMA

Na izložbi se može vidjeti oko stotinjak recentnih radova koje je umjetnik stvarao posljednjih pet godina

Šampion lake kategorije najveća je skulptura na izložbi visoka dva metra i šest centimetara i ima oko stotinu kilograma

9. rujna 2020., Zagreb –  U Muzeju za umjetnost i obrt jučer je otvorenaizložba skulptura i crteža  „Breaking news“ međunarodno nagrađivanog hrvatskog ilustratora i akademskog kipara Svjetlana Junakovića. U nazočnosti brojnih uzvanika izložbu je otvorila izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, gospođa Milana Vuković Runjić, pročelnica Gradskog ureda za kulturu. MUO, koji je gotovo šest mjeseci bio zatvoren za javnost, od danas 9. rujna svim posjetiteljima daruje besplatan razgled izložbe sve do njenog zatvaranja 18. listopada.

Izložba je rezultat petogodišnjeg rada ovog recentnog umjetnika, nagrađivanog brojnim domaćim i međunarodnim nagradama za ilustracije, a predstavlja njegove radove nastale kroz razdoblje od 2016. do 2019. godine. Skulptura je umjetnikov izvorni medij stoga „Breaking news“ predstavlja nekoliko serija skulptura, od zidnih do monumentalnih slobodnostojećih te statueta. Najveća skulptura na izložbi je visoka dva metra i šest centimetara te ima oko stotinu kilograma. Riječ je o skulpturi naziva Šampion lake kategorije u oslikanoj terakoti tetoviranog tijela.

Kustosica izložbe je Jasmina Fućkan, voditeljica Zbirke kiparstva i bjelokosti Muzeja za umjetnost i obrt. Uz izložbu je tiskan istoimeni katalog u sunakladništvu MUO-a i izdavačke kuće Sandorf, Ivan Sršen. Grafički dizajna kataloga i vizualni identitet izložbe potpisuje dizajnerski studio Deseto selo, dizajnerice Bojana Bota, Sanja Dvornik i Ana Ćurković Zelić. Autor fotografija za katalog je Srećko Budek, foto altelier MUO-a.

Izložba ostaje otvorena do 18. listopada 2020.