In Memoriam
Marija Tuškan, dr. med.

Preminula ugledna liječnica, članica hrvatske zajednice u Cincinnatiju (SAD), dr. Marija Tuškan ostavila je, zajedno sa svojim suprugom dr. Ivanom Tuškanom, neizbrisiv trag u Muzeju za umjetnost i obrt nesebičnim činom darivanja vrijednih umjetničkih predmeta čime je trajno obogaćen fundus Muzeja. Darujući 591 umjetnički predmet iz svoje osobne zbirke uz 87 naslova stručne literature za muzejsku knjižnicu, 2004. godine otvorena je izložba „Donacija Tuškan“ na kojoj su izložene slike i skulpture znamenitih hrvatskih slikara i kipara poput Meštrovića, Krizmana, Lackovića, Večenaja, orijentalni sagovi, čipke, lepeze, modni pribor, predmeti od stakla (Lalique, Orrefors i dr.), predmeti od keramike (Manufaktura porculana Meissen), brojni vrijedni džepni satovi, te kolekcija predmeta oblikovanih u srebru u kojoj se posebno izdvaja cjelina američkog srebra iz druge polovine 19. st., (The Duhme Co, Gorham & Co, Tiffany i td.).  koji predstavljaju jedinstvenu muzejsku zbirku ove vrste u jugoistočnoj Europi. Jedan od nositelja novog vizualnog identiteta Muzeja za umjetnost i obrt 2020. godine, povodom obilježavanja 140 obljetnice MUO, krasila je srebrna tabakera datirana 1910. – 1915. koja je dio cjeline od 236 predmeta iz kolekcije američkog srebra koje su dr. Marija i dr. Ivo Tuškan nabavili u američkim antikvarijatima i tijekom brojnih putovanja.

Svojom neprocjenjivom donacijom kojom su obogatili fundus Muzeja za umjetnost i obrt dr. Marija i dr. Ivo Tuškan postali su važan dio duge tradicije ove institucije iskazavši time svijest o iznimnoj važnosti njegove uloge u očuvanju nacionalne baštine i memorije.

„Značaj Donacije Tuškan znatno nadilazi ukupnu, puku materijalnu vrijednost umjetnina koje su poklonili Muzeju za umjetnost i obrt, kako zbog nesebičnosti samog čina tako i zbog obogaćivanja fundusa Muzeja i mogućnosti otvaranja novih pravaca istraživanja i interesa, što najbolje ilustrira primjer posebno značajne zbirke američkog srebra. Ovim činom obitelj Tuškan nastavila je sjajnu i slavnu nisku donatora Muzeja za umjetnost i obrt koji su još od samog osnutka imali vrlo značajnu ulogu u zasnivanju njegovih mnogobrojnih zbirki, te ih obogaćivali tijekom proteklih 140 godina postojanja.“

Miroslav Gašparović, ravnatelj MUO

Dr. Marija Tuškan bila je iznimno aktivna u dobrovoljnom radu za hrvatske institucije u Americi. Cijeli niz godina bila je izvršna tajnica Hrvatske akademije u Americi (CAA), a potom, od 1988. do 1999., deveti predsjednik – prva žena na mjestu predsjednika ove ugledne institucije. Tijekom njezina predsjedničkog mandata, najdužeg u povijesti CAA, izuzetno se angažirala na ponovnom uspostavljanju veza između hrvatskih intelektualaca u SAD-u i domovine, te inicirala i predvodila mnoge humanitarne akcije u najtežim trenucima novije hrvatske povijesti.

U čast dr. Mariji Tuškan prisjećamo se otvorenja izložbe 2004. godine te predstavljamo neka od doniranih umjetničkih predmeta.