Svjetlan Junaković : BREAKING NEWS

skulpture i crteži / sculptures and drawings
8. 9. – 18. 10. 2020.
Muzej za umjetnost i obrt

O IZLOŽBI

Samostalna izložba akademskog kipara i jednog od međunarodno najpoznatijih hrvatskih ilustratora Svjetlana Junakovića, u Muzeju za umjetnost i obrt donosi prikaz radova nastalih poglavito kroz recentno razdoblje od 2016. do 2019. godine te predstavlja serije zidnih skulptura, monumentalne slobodnostojeće skulpture, statuete, crteže većih formata, uspostavljajući relaciju između likovnog izražavanja autora u trodimenzionalnim i dvodimenzionalnim medijima.

Crtež u autorovom opusu ima važno mjesto kao polazište za oblikovanje kritičkih, duhovitih ili ironičnih premisa kojima konceptualno obuhvaća anegdotalnu narav svakodnevnih događaja iz vlastitog života u kojima nalazi inspiraciju za radove. U odabiru materijala autor nije selektivan, već principijelno eksperimentalno zaigran, a gradnji skulpture pristupa kroz metodu asamblaža, postupnim dodavanjem i sastavljanjem zasebno oblikovanih ili fragmentiranih dijelova u cjelinu.

U tematici i motivima radovi variraju od serije zidnih skulptura Šibenik-Pušači, 2016. -2019., kao groteskne reinterpretacije znamenitog skulpturalnog vijenca glava sa šibenske katedrale ili triptiha koja predstavlja parodijsku referencu na Matisseovu sliku Ples, do preispitivanja klasičnih tema monumentalne plastike poput akta ili lika atletskog junaka u radovima Octopussy, 2018.; Casanova, 2017.; te Šampion lake kategorije, 2018.. U drugim skulpturalnim izvedbama Junaković se često referira na ideje koje je prethodno, ponekad i nekoliko godina prije, skicirao u bloku prepuštajući se slobodnoj aktivnosti fantaziranja svakodnevice, intuitivnoj dramatizaciji nasumičnih scena u igri osobnih sjećanja i slobodnih asocijacija (Hapšenje Andrije Terpentina, 2019.; Blood, sweat and tears, 2019.; Alfa Romeo i Giulia i Svjetlan, 2019; zidna kompozicija Moderato cantabile, 2016. – 2019.).

Na izložbi se može vidjeti i projekcija odabranih skica iz crtaćih blokova u kojima autor prenosi živopisnu atmosferu slikovnog pripovijedanja kakvo nalazimo u vizualnom iskustvu stripa ili animiranoj radnji zbivanja karakterističnoj za film.

U radovima okupljenima na izložbi Breaking News, pod naslovom koji iskazuje autoironičnu svijest autora o nejakom statusu umjetnika u medijskom svijetu današnjice, Junakovićeva je tema potraga za generiranjem mnogostrukih interpretacija različitih identiteta i autoriteta – personaliziranih i kolektivnih, kao i sustava konvencija koji ih formira ili degradira. Autor u svojim radovima slikovito prenosi kritičku narav komentara na sve što vidi da se s njima događa, kako se troše, tope ili konzumiraju u melodramatskoj industriji masovnih medija. Pojam klasične tradicije u središte stavlja čovjeka, a svjetonazorski pomak koji Junaković uvodi svojim radovima jest onaj prema margini, prema eksteritorijalnom čovjeku (Knocking on heavens door, 2017.), prema konceptu neljudskih hibrida (Octopussy, 2018.; Karijatida koja mjeri, 2018.; Ashes to Ashes, 2016.), prema golom egzistencijalnom instinktu životinje (Bambina, 2018., Fepar i fukovi, 2018.). Zasnovanost Junakovićeva idioma ljudskosti ima osobit značaj pobune protiv okoštalih vrijednosnih formi, idealizacija, idolizacija i ideologije epigonstva, što sve u određenoj mjeri predstavlja naličje površnog shvaćanja kiparske ili bilo koje druge tradicije, a osobito u globalnoj potrošačkoj kulturi prožetoj marketinškim mehanizmima brendiranja u svim pojedinostima javne komunikacije.

BIOGRAFIJA AUTORA

Svjetlan Junaković (Zagreb, 23. siječnja 1961.) diplomirao je kiparstvo na Accademiji di Belle Arti di Brera u Milanu 1985. godine. Od tada se kontinuirano bavi crtežom, ilustracijom i skulpturom (prvih 25 godina kao samostalni umjetnik, a sada kao redovni profesor na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu). Samostalno izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu: Firenca, 2016.; Bologna, 2015.; Mexico City, 2011.; Napulj, 2008.; Bruxelles, 2009.; Genova, 2009.; Lisabon, 2007.; Budimpešta, 2001.; Monza, 1996.; München, 1994. Za izložbu skulptura (Gliptoteka HAZU-a, 2015.) nagrađen je Nagradom „Vladimir Nazor” Ministarstva kulture RH 2016. godine. Autor je brojnih autorskih knjiga za djecu, koje su izdane u više od 30 zemalja svijeta i koje su nagrađivane desecima međunarodnih nagrada. Za knjigu Gran libro de los retratos de animales (OQO editora, Španjolska) nagrađen je nagradom Bologna Ragazzi Award u Bologni 2008. te za najbolju knjigu u Španjolskoj (2007.) i u Italiji (2008.). Dva puta je, kao hrvatski predstavnik, bio nominiran za Hans Christian Andersen Illustrator Award, najznačajniju nagradu za dječju ilustraciju. Junakovićev animirani film Moj put, u produkciji Bold studija iz Zagreba, proglašen je najboljim filmom na Hrvatskom festivalu animiranog filma (2010.). Moj put sudjeluje na festivalu u Annecyju te na još stotinjak festivala diljem svijeta. Od 2016. godine ekskluzivno objavljuje knjige za The Magic Elephant Books, izdavača iz Kine.

https://www.junakovic.art/

sjunakovic@gmail.com