Nagrada projektu MADE IN

NAGRADA PROJEKTU MADE IN – Crafts and Design Narratives

Na ovogodišnjem 55. zagrebačkom salonu primijenjenih umjetnosti i dizajna nagrađen je projekt ‘MADE IN – Crafts and Design Narratives’ dvjema nagradama koje je osvojila umjetnička organizacija OAZA.

Inicijativa i projekt MADE IN koji potiče suradnju i razmjenu znanja između tradicionalnih obrtnika i suvremenih dizajnera realiziran je u razdoblju 2018.- 2020. u suradnji Oaza, Muzej za umjetnost i obrt, Muzej za arhitekturo in oblikovanje (Slovenija)l Werkraum Bregenzerwald (Austrija), Nova Iskra, Mikser (Srbija).

Oazi je pripala nagrada HS AICA-e ( Hrvatske sekcije Međunarodnog udruženja likovnih kritičara) za cjelokupni trogodišnji europski projekt MADE IN: Crafts and Design Narratives te jednakovrijedna nagrada za dizajn projekta, oblikovanje kataloga, dizajn izložbenog postava te dizajn multimedijskog arhiva.

Izložba MADE IN: Crafts and Design Narratives je prvi put predstavljena u Muzeju za umjetnost i obrt u sklopu svečanosti obilježavanja 140. obljetnice u veljači ove godine, nakon čega je otputovala u Ljubljanu u Muzej za arhitekturo in oblikovanje gdje će ostati otvorena sve do 20. rujna 2020.

https://www.madein-platform.com/

Oaza: MADE IN – Crafts and Design Narratives

Projekt koji nagrađujemo ovom prilikom svakako karakterizira izvrsnost u više područja dizajnerske prakse – oblikovanje knjige, odnosno kataloga, dizajn izložbenog postava, dizajn web stranica, odnosno multimedijskog arhiva – no veseli nas zapravo činjenica da nagrađujemo projekt koji nam na najbolji način ukazuje na istraživačku i diskurzivnu dimenziju dizajna, koja je uvijek prisutna u najboljim dizajnerskim radovima, ali je rijetko tako eksplicitno vidljiva te rijetko tako integralno prožima svaki njegov aspekt. MADE IN – Crafts and Design Narratives je puno toga u jednome – istraživanje, kustoska koncepcija, internacionalna mreža, zbirka znanja, uspostavljanje dijaloga dizajnera i obrtnika, angažirana gesta relevantna za naše vrijeme, objedinjena čvrstim, jasnim, do u detalje promišljenim konceptom i jednako snažnom oblikovnom komponentom. Projekt MADE IN rezultat je partnerskog rada više institucija i organizacija – Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, Werkbaum Bregenzerwald iz Austrije, Muzeja arhitekture i oblikovanja iz Ljubljane, Nove iskre i Miksera iz Beograda, te dizajnerskog kolektiva Oaza iz Zagreba, koji je projekt inicirao u kontinuitetu sa svojim dosadašnjim aktivnostima na području povezivanja dizajnera i obrtnika i istraživanju obrtničkog nasljeđa i potencijala za njegovu budućnost. Njima ide ova nagrada!

Umjetnička organizacija Oaza

Nagrada HS AICA na 55. zagrebačkom salonu primijenjenih umjetnosti i dizajna dodjeljuje se Oazi za projekt MADE IN Crafts and Design Narratives, izveden u razdoblju od 2018. do 2020. Nagrada je to za cjelokupni trogodišnji europski projekt, kojemu je prethodilo višegodišnje lokalno istraživanje. Uz izuzetno razrađene i oblikovane segmente komuniciranja projekta s javnošću, kao sto su katalog izložbe, internetska stranica i postav izložbe, kroz njega je ponajprije artikulirana kompleksnost tradicijskih ugroženih zanata u inovativnim novim-novonastalim produkcijama, kroz interdisciplinarni i intermedijalni pristup te, ne manje važno, međugeneracijski pristup, spajanjem generacija.
Rad je integrativan, ne izabire strane. Svoj materijal ne crpi iz prošlosti – iako ne negira prošlost – već traži oblik za budućnost. Autori uzimaju oblike suvremenih dizajnerskih načela, ne

insistirajući na uvriježenom principu progresa, koji se ovdje relativizira. Neki od projektom predstavljenih i obrađenih zanata su postali zastarjeli, i od opće prakse postali su “visokozanatski” (engl. “artisan”) ili pak zanatski dizajn (engl. “artisan design”). S druge strane, Oazinim projektom dokumentirani su zanati koji nestaju. Iako autori projekta imaju afirmativni odnos prema prošlosti, u njemu nema fetišizacije pseudoprošlosti; uz to je (projekt) usmjeren na proizvodnju novih vrijednosti. Valja pohvaliti i kustoski aspekt projekta, odabir suradnika koji su radili sa zanatlijama, timova ljude koji su izvodili dijelove projekta, i tako ga “decentralizirali”. Oaza je razvila metodologiju projekta sa svim elementima, sa socijalnom, funkcionalnom, komponentom istraživanja materijala i naglaskom na timski rad, na način na koji se danas radi, ili treba raditi, dizajnerska izložba.