In Memoriam Jelko Yuresha
(8. svibnja 1937. – 8. srpnja 2020.)

IN MEMORIAM

Odlazak baletnog velikana i donatora Muzeja za umjetnost i obrt

Jelko Yuresha (8. svibnja 1937. – 8. srpnja 2020.)

U 83. godini života u Švicarskoj preminuo je Jelko Yuresha, hrvatsko-britanski baletni umjetnik rođen u Zagrebu 1937. godine koji je zajedno sa svojom suprugom i plesnom partnericom Belindom Wright šezdesetih i sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća osvajao svjetske baletne pozornice i postao prvakom London Festival Balleta.

Za života, Jelko Juresha je Muzeju za umjetnost i obrt, svome rodnome Zagrebu i njegovim stanovnicima, poklonio izuzetnu, visokovrijednu donaciju kostima i asesoara, fotografija i slika, te baletne literature koji čine jedinstvenu i rijetku baletnu zbirku na našim prostorima. S obzirom na bogatu međunarodnu karijeru Jelka Yureshe i njegova je donacija međunarodnog karaktera. U zbirci se nalaze kostimi nekih od najznačajnijih baletnih figura dvadesetog stoljeća kao što su to bile njegova supruga Belinda Wright, Margot Fontaine, Rudolf Nurejev, Ana Pavlova, Maja Pliseckaja, Mihail Barišnjikov i drugi. Baletni velikani s kojima je nebrojeno puta i sam plesao. Tu su  originalna kostimografska i koreografska rješenja samoga Yureshe kao i vrhunskih baletnih kostimografa kao što su to Norman McDowell, Richard Berkeley Sutcliffe, André Levasseur. Bogatstvo i raznovrsnost kostima u kojima su nastupali on i Belinda, kao i druge baletne zvijezde, prikupljani tijekom desetljeća bivanja na svjetskoj baletnoj sceni, svjedoči i o vrhunskim produkcijama u nekim od najeminentnijih baletnih kuća  svijeta u Londonu, Tokiju, New Yorku, Moskvi, Parizu. U ovom segmentu donacija Yuresha u MUO postati će jedno od referentnih mjesta za svako buduće proučavanje svjetske povijesti baleta od pedesetih godina dvadesetog stoljeća pa gotovo do danas.

2017. godine Muzej za umjetnost i obrt otvorio je izložbu „Balet i strast- donacija Jelka Yureshe“ posvećenu donaciji ovog velikog baletnog umjetnika. Bila je to izložba o životu, odricanju, ljubavi i strasti Jelka Yureshe koja će uvijek imati posebno mjesto u našim srcima. U čast Jelka Yureshe Muzej će predstaviti ovu zbirku u Trstu, tamošnjem muzeju kazališta u Palazzo Gobcevic.

Potaknut uspjehom izložbe Balet i strast, Jelko Yuresha 2018. godine Muzeju donira supruginu i vlastitu svakodnevnu odjeću. Ta je donacija vrijedna nadopuna ranijoj, baletnoj, jer omogućuje uvid u privatni i scenski modni ormar renomiranog baletnog para kakav su bili Belinda Wright i Jelko Yuresha.  Riječ je o izuzetno vrijednoj donaciji zbirke pret-a-porter i haute-couture mode šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Muzeju su donirani modni primjerci iz vremena koje je bilo vrhunac stvaranja velikog Balenciage, Yvesa Saint Laurenta, Coco Chanel, Christian Diora, Louis Vuitona koji su danas ne samo ikonični već su postali primjerom umjetničke prakse u tekstilu. Isti su predstavljeni javnosti u sklopu obilježavanja 140. godišnjice MUO u veljači ove godine.

Muzej za umjetnost i obrt izražava duboko žaljenje radi odlaska velikog umjetnika i prije svega čovjeka velikoga srca koji je cijeli svoj život posvetio ovoj izvedbenoj umjetnosti, umjetničkom stvaralaštvu i ljepoti.

Fotografije

YouTube: Balletomania Tradition

https://www.youtube.com/channel/UC7UoQ1TpcA9l_XZiMZlqEdw

Osmrtnica

Jelko Yuresha (8. svibnja 1937. – 8. srpnja 2020.), hrvatsko – britanski baletni plesač preminuo je u miru u dobi od 83 godine u Dignitasu u švicarskom kantonu Zürich. Nakon što je dugi niz godina trpio tešku bol povezanu s plesnom karijerom, odlučio je kako je vrijeme da napusti ovaj svijet.

Povjesničar baleta, Fernau Hall, napisao je u svojoj knjizi „Anatomija baleta“ – „Yuresha se ističe kao vrlo rijedak primjer pravog ’danseur noble’, muškog ekvivalenta klasične balerine, sposobnog dati najjednostavnijem klasičnom koraku rezonancu pjesme“.

Privučen umjetnosti od rane dobi pohađao je zagrebačku Umjetničku školu za djecu u dobi od šest godina. Godine 1952. primljen je u Međunarodnu baletnu školu u Splitu pod vodstvom Ane Roje i Oskara Harmosa, što mu je otvorilo put da postane međunarodni baletni plesač.

Nakon dodijeljene stipendije za Legat školu (Legat School) u Kentu, preselio se u Veliku Britaniju 1958., te je ubrzo nakon toga debitirao kao gostujući umjetnik u novoosnovanom Irskom Kazališnom baletu (Irish Theatre Ballet) u Dublinu. Godinu dana kasnije potpisao je ugovor s Londonskim festivalskim baletom (London Festival Ballet (danas Engleski nacionalni balet (English National Ballet)). Tijekom tog razdoblja, Yuresha je bio na audiciji za partnera britanskoj balerini Belindi Wright te ga je ona odabrala za ples u kraljevskoj baletnoj izvedbi (Royal Command Performance). U ovoj izvedbi u Manchesteru nastupili su pred Kraljicom Elizabetom II. i  Kraljicom Majkom u prosincu 1959. Iste godine, sir Peter Wright izabrao je Jelka Yureshu za ulogu perzijskog princa u BBC-jevoj produkciji Trnoružice (Sleeping Beauty) u kojoj mu je partnerica bila Margot Fonteyne.

Godine 1961. Yuresha je oženio britansku baletnu plesačicu Belindu Wright što je dovelo do dugog profesionalnog i privatnog partnerstva, a njihova se jedina kći rodila sljedeće godine. Kraljevskom baletu (Royal Ballet) pridružio se 1962. godine, a nedugo potom i Belinda Wright. Yuresha je surađivao s vrhunskim koreografima tog razdoblja, uključujući Sir Fredericka Ashtona, Vladimira Bourmeistera, Sergea Lifara, Léonida Massinea i Bronislavu Nijinsku. Naredni sretni trenutak bio je Massineov odabir Yureshe za glavnu ulogu u filmu Ples lopova (Le Bal des Voleurs) u kojemu mu je partnerica bila Carla Fracci 1963. godine.

Konzulat Velike Britanije (The British Council) angažirao je Wright i Yureshu za svjetsku turneju kao predstavnike Engleske i Ambasadore plesa 1967. Njihova turneja bila je dugotrajna i dovela je balet kako u metropole tako i u mjesta koja nikad nisu imala priliku vidjeti tu umjetničku formu.

Godine 1987., u dobi od 50 godina, Yuresha se povukao s pozornice, ali njegov je doprinos svijetu plesa ostao prisutan i dalje. Postao je gostujući učitelj za Dance Works, Dance Center London i London Studio Center, kao i međunarodni predavač u Kuala Lumpuru, Milanu i Zürichu. Bio je član žirija za stipendije u Legat školi, Kraljevskoj plesnoj akademiji, kao i sudac i savjetnik na Međunarodnom baletnom natjecanju Valentina Kozlova. Također je je objavljivao članke u različitim publikacijama, uključujući Dancing Times, Ballet Today UK, The Dance Chronicle USA, London Evening Standard.

U partnerstvu s Belindom Wright, Yuresha je radio koreografije vlastitih djela. Godine 1984. radio je Pepeljugu (Cinderella) za Islandski nacionalni balet (Icelandic National Ballet). Godine 1994. počeo je surađivati s Nacionalnim baletom Paname (National Ballet of Panama). Godine 2013. upriličio je La Péri i radio na produkciji Coppélije (Coppélia) Vasilya Medvedeva.

Sir Anton Dolin oporučno je ostavio prava na svoje koreografije baleta Pas de Quatre i svog baleta Varijacije za četvorku (Variations for Four) Belindi Wright i Jelku Yureshi.  Yuresha je bio uključen u nadzor produkcija i zadržavanja autentičnosti produkcija koje su izvođene širom svijeta, uključujući New York City Ballet, La Scalu u Milanu i Rusiju. Godine 2015. Yuresha je osnovao zakladu Sir Anton Dolin radi očuvanja baleta za buduće generacije.

Kao pasionirani kolekcionar sa željom za očuvanjem baletne povijesti, Yuresha je darovao svoju bogatu zbirku dokumenata, programa, članaka i fotografija 2007. Odjelu plesa Jerome Robbins Dance u Public Library u New Yorku i svoju korespondenciju  Newberry Research Library Ann Barzel Papers u Chicagu. Njegova posljednja želja bila je pronaći stalni dom za svoju kolekciju kostima, dokumenata, knjiga i baletnih memorabilija. Muzej za umjetnost i obrt u Zagrebu danas čuva njegovu zbirku nakon što ju je Yuresha velikodušno darovao te je krajem 2017. predstavljena javnosti vrlo uspješnom izložbom.

Nadživjela ga je jedina kćer Annabel i dvoje unučadi. Annabel o njemu kaže: „Nikad više neće biti osobe poput njega. Bio je jedinstven, karizmatičan, šarmantan i ponekad nemoguć. Bio je tip osobe koju nitko ne može zaboraviti čak i ako to želi. Neizmjerno sam ponosna na njegova postignuća u životu, kako je od skromnih korijena postao svjetskim ambasadorom baleta.“.

Rüschlikon / Zürich, Švicarska, 8. srpnja 2020.

Veronica Rudolf (u ime obitelji Yuresha)