Secesija kreativni zadatak 2 📦

Vijugavo ili ravno? Pitanje je sad …

O stilskom razdoblju secesije već smo neke informacije čuli i neka stilska obilježja imali prilike vizualizirati, no znate li da stilsko razdoblje secesije, ovisno o lokalnom nazivu ima više inačica?

Nalazite li se primjerice u Njemačkoj, secesija se skriva pod nazivom Jugendstil, u Francuskoj pod nazivom Art Nouveau, a u Italiji pod nazivom Stile Liberty, dok je u Hrvatskoj poznajemo pod nazivom Secesija. U Stalnom postavu Muzeja za umjetnost i obrt izloženo je više desetaka secesijskih predmeta, no što mislite, krase li baš sve predmete vijugave linije? Ukoliko je vaš odgovor ne, u pravu ste, i to iz razloga što su u MUO fundusu predstavljene dvije varijante pojave stila secesije, a to su: florealna i geometrijska. U nastavku slijede primjeri florealne i geometrijske varijante secesije iz našeg fundusa.

Naš ovotjedni kreativni zadatak inspiriran je secesijom, ali i aktualnom izložbom namještaja iz našeg fundusa, pod nazivom ”Između htijenja i realnosti”, u novootvorenom Gradskom muzeju u Virovitici. Za ovotjedni trenutak kreativnosti bit će vam potrebni papir i olovka ili flomasteri te jedna prazna kartonska kutija u odabranoj dimenziji. Ideja je da na papiru nacrtamo stolac, stol ili kredenc po uzoru na komade namještaja iz našeg fundusa te ih ukrasimo secesijskim motivima u odabranoj varijanti: florealnoj ili geometrijskoj i potom smjestimo u kutiju koja u ovom slučaju improvizira izložbeni prostor.

#MuoMakeArtAtHome

#MuoEducation

#MuoKids

Veselimo se vašim radovima koje nam možete poslati na e-mail: edukacija@muo.hr