INA donira 2.400.000 kuna zagrebačkim kulturnim institucijama stradalima u potresu

Financijska sredstva dobivaju Arheološki muzej, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Muzej za umjetnost i obrt 

INA je do sada za borbu protiv pandemije COVID-19 i sanaciju šteta nastalih potresom već donirala više od 1.500.000 kn 

Zagreb, 18. lipnja 2020. – Svojim svakodnevnim poslovanjem  i društveno odgovornim ponašanjem INA nastavlja biti partner i oslonac zajednici. Svjesna teške situacije u kojoj se našla povijesna jezgra grada Zagreba nakon razornog potresa, INA je, uz podršku MOL Grupe, odlučila dodatno donirati Arheološki muzej, Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti i Muzej za umjetnost i obrt i na taj način olakšati razdoblje neizvjesnost i nesigurnosti u kojem su se ove institucije našle.

Hvala vam što ste svojim doprinosom omogućili da u što skorije vrijeme vratimo građanima grada Zagreba i svekolikoj javnosti mogućnost ponovnog izlaganja arheološke građe. Vjerujemo kako ćemo uz dobivenu pomoć i podršku uspjeti vratiti stalni postav u stanje prije potresa, poboljšati prezentaciju i osigurati sigurnost našim posjetiteljima. Osobito Vam srdačno zahvaljujemo na prepoznavanju hitnosti djelovanja, čime ste nam omogućili da što prije započnemo sa zahvatima na sanaciji zgrade, restauracijom i drugim intervencijama“ izjavio je ravnatelj Arheološkog muzeja Sanjin Mihelić. Palača Vranyczany-Hafner, izgrađena 1879. godine, a u kojoj je od 1945. godine smješten Arheološki muzej u Zagrebu, dobila je žutu oznaku „privremeno neuporabljivo“ te je Arheološki muzej zatvoren za posjetitelje zbog oštećenja nastalih u potresu.

Za posjetitelje je zatvoren i Muzej za umjetnost i obrt. „U svoje ime i u ime svih djelatnika MUO-a, i uvjeren sam, cjelokupne kulturne javnosti, izražavam veliku zahvalnost Ini na vrijednoj donaciji koja će nam biti poticaj da, usprkos svim nedaćama, što prije osposobimo muzejsku zgradu za posjetitelje i nastavimo s programima važnima za očuvanje kulturnog identiteta svih nas. Hvala Ini što je prepoznala naš trud i viziju u nastojanjima da vratimo sjaj jednoj od najstarijih temeljnih nacionalnih kulturnih institucija u Hrvatskoj Muzeju za umjetnost i obrt“, izjavio je Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt.

Među oštećenim zgradama su i zgrade u vlasništvu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti koje se nalaze u povijesnom zaštićenom dijelu grada. „U ime svih članova Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i svoje osobno želim iskreno zahvaliti na velikodušnoj donaciji koju ste nam uputili, a koja nam je u ovim teškim trenucima stvarno potrebna. Potporom najvišoj hrvatskoj znanstvenoj i umjetničkoj ustanovi INA je kao jedna od povijesno vodećih tvrtki u Hrvatskoj opet iskazala svoju društvenu odgovornost pruživši inspirativan primjer solidarnosti i prijateljstva. Neizmjerno cijenimo vašu vrijednu i brzu pomoć koja će biti od neprocjenjivog značaja pri obnovi Akademijinih dobara“, rekao je akademik Velimir Neidhardt, predsjednik HAZU. 

„Naftna i plinska industrija teže su pogođeni krizom koju je uzrokovala pandemija COVID-19 i posljedično gospodarska kriza za koju smo sigurni da neće tako brzo završiti. Kako bismo se prilagodili, uveli smo krizni model rada, međutim čak i u takvoj situaciji, u Ini i cijeloj MOL Grupi svjesni smo teških okolnosti s kojima se susreću ne samo stanovnici Zagreba već i brojne institucije u zaštićenoj povijesnoj jezgri koje su stradale u potresu prije tri mjeseca. Kvaliteta i ulaganje u društvo u kojem živimo jedno je od najvažnijih civilizacijskih postignuća stoga osjećamo kako je naša dužnost pomoći, jer ovo je trenutak kada zajedničkim snagama možemo pokazati da smo jači od elementarne nepogode. INA već godinama kontinuirano pruža potporu znanstvenim, kulturnim i umjetničkim insitutcijama i to ćemo nastaviti činiti i dalje“, rekao je predsjednik Uprave Ine Sándor Fasimon.

Kako bi pomogla u sanaciji šteta nastalih u potresu koji je pogodio Zagreb INA je u travnju donirala 250.000 kn akciji „Zajedno za Zagreb“ te još 100.000 kn Klinici za dječje bolesti Zagreb. Korporativna odgovornost i društveni angažman sastavni su dio Ininog poslovanja i dugogodišnje tradicije koja je usmjerena na društveni i gospodarski napredak. Očuvanje kulturnog javnog dobra svakako je jedna od ključnih značajki za daljnji razvoj našeg društva.  

O INA Grupi 

INA Grupa ima vodeću ulogu u naftnom poslovanju u Hrvatskoj te značajnu ulogu u regiji u istraživanju i proizvodnji nafte i plina, preradi nafte te distribuciji nafte i naftnih derivata. INA Grupu čini više ovisnih društava u potpunom ili djelomičnom vlasništvu INA, d.d. Sjedište Grupe nalazi se u Zagrebu, Hrvatska. U području istraživanja i proizvodnje nafte i plina, INA danas posluje, osim u Hrvatskoj, u Angoli i Egiptu. Prerada nafte odvija se u Ininim rafinerijama nafte; RN Rijeka i RN Sisak, dok se regionalna maloprodajna mreža sastoji od više od 500 maloprodajnih mjesta u Hrvatskoj i u susjednim zemljama. INA Grupa članica je MOL Grupe.

PR   

Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb

Telefon:  01 6450 552|Fax: 01 6452 406| @: pr@ina.hr