Uručene godišnje nagrade Slobodne dalmacije 2020.

U kategoriji umjetničkih postignuća za 2020. godinu dr. sc. Anđelki Galić, muzejskoj savjetnici u Muzeju za umjetnost i obrt uručena godišnja nagrada Slobodne Dalmacije u prigodi 77. rođendana Slobodne Dalmacije.

Na svečanosti u splitskoj Galeriji umjetnina, 17. lipnja 2020. tradicionalno su uručene godišnje nagrade Slobodne Dalmacije 2020. – za postignuća u području znanosti, umjetnosti i novinarstva.

Ove godine prestižnu godišnju nagradu „Jure Kaštelan“ za umjetnost dobila je dr. sc. Anđelka Galić zajedno sa stručnim timom velikog baštinskog projekta izložbe Visovac: Duhovnost i kultura na Biloj Stini, koja je održana u MUO od 30. studenog 2019. do 2. veljače 2020. godine. Nagradu je dodijelio žiri u sastavu prof. dr. sc. Petar Jakelić (predsjednik), akademik Kažimir Hraste, Siniša Kekez, Mario Krnić i Edo Šegvić, uz obrazloženje u kojemu je istaknut značaj interdisciplinarnog, izložbenog i nakladničkog projekta autorice dr. sc. Anđelke Galić.

Pod vodstvom dr. sc. Anđelke Galić pune tri godine radio je tim vrsnih stručnjaka – kustosa, konzervatora i restauratora iz Muzeja za umjetnost
i obrt, restauratora i konzervatora iz Hrvatskog restauratorskog zavoda s područnim odjelima u Splitu, Zadru i Dubrovniku, kao i brojni restauratori, preparatori, konzervatori, fotografi, povjesničari umjetnosti, teolozi, znanstvenici s Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Splitu, filozofi, arhitekti, muzikolozi s Odjela za povijest hrvatske glazbe u HAZU-u i Umjetničke akademije u Splitu, koji su sudjelovali na projektu valorizacije, stručno-znanstvene obrade, restauriranja i prezentiranja iznimno vrijednog korpusa kulturne i umjetničke baštine iz Franjevačkog samostana na Visovcu i po prvi put kao cjelina prezentirana javnosti na izložbi u MUO i pratećoj monografiji.