Secesija kreativni zadatak ­čôŽ

Stilsko razdoblje secesije, u znaku kojeg obilje┼żavamo mjesec lipanj u MUO-u, javlja se  koncem 19. stolje─ça kada su umjetnici odlu─Źili okrenuti novu stranicu i ne opona┼íati vi┼íe prethodne stilove ─Źime su stvorili novu ”mladu” umjetnost. U fundusu Muzeja za umjetnost i obrt  izlo┼żen je  niz predmeta kojima se koristilo plemstvo i gra─Ĺanstvo, te mo┼żemo re─çi da na┼í muzej predstavlja kulturu ┼żivljenja plemstva i gra─Ĺanstva, a upravo stil secesije je htio ”uljep┼íati industrijsku proizvodnju i spojiti umjetnost i obrt”. Secesija se u svom likovnom izri─Źaju okre─çe dekorativnosti, te su joj oblici inspirirani prirodom, organi─Źki odnosno vijugavi, ┼íto mo┼żete vidjeti na nekim predmetima iz na┼íeg fundusa.

Na┼í kreativni zadatak ve┼że se na ovotjedni MUO zadatak u kojem ste u virtualnoj potrazi imali priliku pretra┼żivati pe─çnjake, me─Ĺu kojima je i pe─çnjak  tvornice Kallina, tj. segment obloge pe─çi, koji ─çe nam poslu┼żiti kao inspiracija za njegovu improvizaciju.

Za ovaj kreativni zadatak bit ─çe vam potreban bijeli papir sjajne povr┼íine i nekoliko raznobojnih permanentnih markera. Ukoliko budete vrlo produktivni, pa izradite mno┼ítvo razli─Źitih pe─çnjaka, mo┼żete ih zalijepiti primjerice na kutiju od cipela na na─Źin da joj sve povr┼íine oblo┼żite pe─çnjacima, pa tako izradite vlastitu improviziranu pe─ç koja ne─çe ispuniti funkciju grijanja, ali mo┼że poslu┼żiti za spremanje va┼íih kreativnih uradaka.

Veselimo se va┼íim radovima koje nam mo┼żete poslati na e-mail: edukacija@muo.hr