Prijedlozi za ukrašavanje #MakeArtAtHome

Prijedlozi za ukrašavanje pisanica

Bilo da planirate ovoga Uskrsa pisanice ukrašavati akrilnim bojama, tehnikom voska ili jednostavno flomasterima, glavno je pitanje uvijek koji motiv odabrati. Jedno od stilskih razdoblja koje pruža zaista raznolik izbor uzoraka, vrlo lako prilagodljivih površini jajeta, svakako je razdoblje nazvano art déco. Donosimo vam nekoliko predmeta iz našeg fundusa koji mogu poslužiti kao inspiracija.

Svoje ukrašene pisanice možete fotografirati i poslati na naš e-mail edukacija@muo.hr te tako sudjelovati u maloj izložbi uskršnjih pisanica na našoj mrežnoj stranici (muo.hr) i facebooku.


Art déco (skraćeno od franc. art décoratif što u prijevodu znači dekorativna umjetnost) jedno je od stilskih razdoblja između dva svjetska rata. Naziv je izveden iz naziva velike svjetske izložbe Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes održane u Parizu 1925.

Osobine art décoa vrlo su slične prethodnom razdoblju – secesiji, a prisutan je u svim područjima umjetničkoga oblikovanja života te se očituje i kao kulturološka pojava. Odlikuje se jednostavnim čistim formama i bogato dekoriranim geometrijskim ili stiliziranim figuralnim likovima. Posebna pozornost pridaje se unutarnjem uređenju prostora, plakatima, opremi knjiga, a slikarstvo i kiparstvo često poprimaju ukrasnu (dekorativnu) funkciju, pri čemu se upotrebljavaju materijali koji prenose dojam luksuza i bogatstva (žad, srebro, slonovača, opsidijan, krom, kristal).


Atelier Tri, nacrt za salvetu, tuš na papiru, oko 1930.

#MakeArtAtHome

#MUOKids

#MUOEducation