MUO pretrpio teška oštećenja uslijed potresa

Muzej za umjetnosti obrt u današnjem je razornom potresu koji je pogodio Zagreb i okolicu pretprio teška oštećenja na samoj građevini kao i na građi koja se čuva u ovom najvećem i najstarijem muzeju lijepih i primjenjenih umjetnosti u Hrvatskoj. Najvećim dijelom stradali su drugi i treći kat Muzeja, restauratorske radionice specijalizirane za metal, keramiku i staklo, tekstil, slikarstvo i polikromnu skulpturu, urušen je dio krovišta te su oštećeni predmeti u dijelu stalnog postava na drugom i trećem katu.

Zgrada Muzeja za umjetnost i obrt jedna je od najljepših historicističkih palača izgrađenih davne 1888. godine, a cjelokupni fundus ovog muzeja ima neprocjenjivu vrijednost. U njemu se čuva više od 100.000 predmeta lijepih i primjenjenih umjetnosti od 13. st. do danas.

Šteta nastala uslijed potresa na zgradi Muzeja za umjetnost i obrt kao i na muzejskoj građi koja se čuva u njemu i dalje se zbraja. Ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović je, prilikom obilaska zgrade i unutrašnjosti Muzeja, istaknuo: „Izuzetno smo pogođeni razmjerima potresa koji se dogodio, kako stanovništvu Grada Zagreba tako i cjelokupnoj kulturnoj baštini i kulturno – povijesnim građevinama koje su stradale ukljućujući i zgradu našega Muzeja i predmete koji se u njemu čuvaju. Nadamo se i vjerujemo da ćemo uz pomoć Grada, Ministarstva kulture, UNESCO-a i drugih međunarodnih institucija uspjeti iznaći sredstva za sanaciju nastale štete te jednako tako i za rekonstrukciju najoštećenijih dijelova građevine kako bi se ona adekvatno osigurala za budućnost.“