U MUO predstavljena čipka kao interaktivni hologramski projekt

U MUZEJU ZA UMJETNOST I OBRT PREDSTAVLJENA ČIPKA KAO INTERAKTIVNI HOLOGRAMSKI PROJEKT

“Nematerijalni dodir materijalne odsutnosti” naziv je interaktivnoga hologramskog projekta

koji predstavlja čipku u suvremenoj tehnološkoj interpretaciji i koji se u MUO može razgledati do 22. ožujka

Zagreb, 13. ožujka 2020. – U Muzeju za umjetnost i obrt danas je premijerno predstavljen projekt pod nazivom  “Nematerijalni dodir materijalne odsutnosti” koji predstavlja čipku kao hrvatsku kulturnu baštinu u suvremenoj tehnološkoj interpretaciji u obliku interaktivnog holograma. Riječ je o projekciji koji spaja nematerijalnu kulturnu baštinu i najviša tehnološka dostignuća. Autorski tim ovog projekta čine modne dizajnerice Nataša Mihaljčišin i Martina Vrdoljak Ranilović koje su dugi niz godina djelovale zajedno pod nazivom I-GLE, hrvatski produkt dizajner Mirko Miličić i informatička tvrtkaUprise d.o.o. koja radi u energetskom i “fintech” sektoru koristeći najsuvremeniju tehnologiju.

Forma projekcije, koja se u MUO može vidjeti do 22. ožujka, koncipirana je kao lebdeća čipkasta struktura generirana hologramskom projekcijom, softwerski senzibilizirana na pokrete promatrača na koje reagira mijenjajući se, rastvarajući se i ponovo oblikujući. Karakteristični motivi čipke pri tome se transformiraju od prepoznatljivih oblika do potpune apstrakcije. Ruka predstavlja organsku poveznicu između materije i njene hologramske projekcije, koja u sebi zadržava bestežinsku taktilnost konstruirane refleksije. Struktura čipke pretpostavlja slikovitost na rubu nepostojećeg, dijalog između vidljivog i nevidljivog, materijalnog i nematerijalnog, ples tankih, drhtavih linija koji se začudnom igrom preslikao u oblik koji mu je prethodio.

Projekt koji transdiciplinarnim pristupom spaja suvremene tehnologije i kreativno promišljanje baštine, sufinanciran je sredstvima odobrenima u okviru Natječaja za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama Ministarstva kulture Republike Hrvatske.