Otvorena retrospektivna izložba majstora fotografije Rina Gropuzza

U MUZEJU ZA UMJETNOST I OBRT OTVORENA RETROSPEKTIVNA IZLOŽBA MAJSTORA FOTOGRAFIJE RINA GROPUZZA

  • Riječki umjetnik poznat po svojim fotografijama u području modne, reklamne, beauty, erotske te pejzažne i umjetničke fotografije predstavlja svoj bogati opus zagrebačkoj publici

Zagreb, 10. ožujka 2020. – Retrospektivna izložba velikog majstora fotografije Rina Gropuzza „Fotomorfoze” otvorena je danas u Muzeju za umjetnost i obrt u suradnji s Hrvatskom zajednicom u Trstu. Otvorenju izložbe nazočili su brojni uzvanici, te Veleposlanik Republike Italije u Republici Hrvatskoj, Nj. E. g. Pierfrancesco Sacco, Gian Carlo Damir Murković, predsjednik Hrvatske zajednice u Trstu, a izložbu je otvorio ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović.

Nakon niza samostalnih i grupnih izložbi diljem svijeta, izložba Rino Gropuzzo: Fotomorfoze predstavlja retrospektivu njegovog bogatog opusa koju je u svibnju 2019. postavio u Palači Gopcevich u Trstu u organizaciji Hrvatske zajednice u Trstu. Nastavno na višegodišnju iznimno uspješnu suradnju Muzeja za umjetnost i obrt i Hrvatske zajednice u Trstu, ovaj riječki fotograf međunarodno profilirane karijere sada je predstavio svoj bogati opus i zagrebačkoj publici.

Gropuzzo u Muzeju za umjetnost i obrt izlaže odabrane fotografije koje su nastale od 1978. godine do danas osmišljene po prepoznatljivim tematskim poglavljima i ciklusima koji čine Gropuzzov opus. Kustos izložbe Tomislav Čop, povjesničar umjetnosti, odabirom fotografija naglašava slojevitost autorovog pristupa te njegov fotografski talent. Najznačajniji su kanonizirana ljepota u motivu ženskog akta, portreta i prikaza raščlanjena na figure snimljene u studiju, arhitekturalnom ambijentu (industrijske arheologije) i prirodi; narativni ciklusi; geometrizirajuća figuracija; pejzaži i organska figuracija detalja te modna fotografija.

Gropuzzo se bavi fotografijom od ranih 70-ih godina. U ranim 80-ima posvećuje joj se profesionalno kada duže periode provodi u Parizu i Milanu potom Ateni i Los Angelesu. U Milanu se stručno usavršava u umjetničkoj i modnoj fotografiji te počinje surađivati s milanskom agencijom „Marka“. Poznat je po svojim fotografijama u području modne, reklamne, beauty, erotske te pejzažne i umjetničke fotografije.

Izložba u MUO ostaje otvorena do 5. travnja 2020.