Rino Gropuzzo
FOTOMORFOZE
10.3.-5.4.


Muzej za umjetnost i obrt

10.3. do 5.4.2020.

Nakon niza samostalnih i grupnih izložbi diljem svijeta, izložba Rino Gropuzzo: Fotomorfoze u Muzeju za umjetnost i obrt predstavlja retrospektivu njegovog bogatog opusa koju je u svibnju 2019. postavio u Palači Gopcevich u Trstu u organizaciji Hrvatske zajednice u
Trstu. Nastavno na višegodišnju iznimno uspješnu suradnju Muzeja za umjetnost i obrt i Hrvatske zajednice u Trstu, ovaj riječki fotograf međunarodno profilirane karijere predstavit će svoj bogati opus i zagrebačkoj publici. Gropuzzo se bavi fotografijom od ranih 70-ih godina. U ranim 80-ima posvećuje joj se profesionalno kada duže periode provodi u Parizu i Milanu potom Ateni i Los Angelesu. U Milanu se stručno usavršava u umjetničkoj i modnoj fotografiji te počinje surađivati s milanskom agencijom „Marka“. Poznat je po svojim fotografijama u području modne, reklamne, beauty, erotske te pejzažne i umjetničke fotografije.
Kustos izložbe Tomislav Čop, povjesničar umjetnosti, odabirom fotografija naglašava slojevitost autorovog pristupa te njegov fotografski talent. Stoga je izložba osmišljena po prepoznatljivim tematskim poglavljima i ciklusima koji čine Gropuzzov opus. Najznačajniji su kanonizirana ljepota u motivu ženskog akta, portreta i prikaza raščlanjena na figure snimljene u studiju, arhitekturalnom ambijentu (industrijske arheologije) i prirodi; narativni narativni ciklusi; geometrizirajuća figuracija; pejzaži i organska figuracija detalja te modna fotografija.